Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milost pro Nečasovou. Žije řádně, zdůvodnil Hrad. Prasárna, zuří Šlachta

  13:55aktualizováno  15:45
Prezident Miloš Zeman udělil milost v další trestní kauze. Jedná se o případ Vojenského zpravodajství, kdy prominul zkušební dobu podmíněně odsouzené Janě Nečasové (dříve Nagyové), manželce expremiéra Petra Nečase. V pátek to uvedla Česká televize a potvrdil také prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.
Jana Nečasová (dříve Nagyová)

Jana Nečasová (dříve Nagyová) | foto: ČTK

„Prezident republiky svým rozhodnutím o zmírnění trestu prominul omilostněné zbytek zkušební doby podmíněného trestu odnětí svobody, který jí byl uložen za dva přečiny zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedl Ovčáček na sociální síti.

Doplnil zároveň, že prezident „přihlédl k tomu, že od spáchání skutků uplynulo již téměř deset let, a tomu, že omilostněná od té doby žije řádným životem“. „Na současně uložený trest zákazu činnosti se milost nevztahuje,“ dodal.

Podle pravomocného verdiktu Nečasová jako někdejší vrchní ředitelka Nečasova kabinetu a v té době jeho milenka zosnovala zneužití pravomoci, když nezákonně úkolovala zpravodajce, aby zařídili sledování premiérovy tehdejší ženy Radky a také dva zaměstnance úřadu vlády. Získáním informací o její předpokládané nevěře chtěla uspíšit Nečasův rozvod. Kauza Vojenského zpravodajství přispěla v roce 2013 k pádu vlády.

Justice Nečasovou pravomocně potrestala za zneužití Vojenského zpravodajství tříletou podmínkou a maximálním, tedy desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy.

Na milost, kterou nyní dostala, reagovalo také ministerstvo spravedlnosti, které o prezidentově rozhodnutí nevědělo. „Ministerstvo spravedlnosti obdrželo z Kanceláře prezidenta republiky rozhodnutí prezidenta republiky o prominutí zbytku zkušební doby Janě Nečasové. Ministerstvo nebylo adresátem návrhu o prominutí a nevedlo o tomto žádné řízení,“ napsal resort.

„Udělování milostí je pravomocí prezidenta republiky, dále to pan premiér (Petr Fiala) nebude komentovat,“ sdělil k rozhodnutí Zemana mluvčí vlády Václav Smolka.

„Absolutní prasárna! Janě Nečasové reálně hrozilo, že by zaslouženě skončila ve vězení. Je jasné, že se na tom domluvila ODS a Zeman. Další totální pošlapání spravedlnosti,“ reagoval na Twitteru někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta.

Šlachta na Twitteru také dodal, že milost pro Nečasovou podle něj byla domluvená na večeři premiérů s prezidentem. To však mluvčí vlády Václav Smolka důrazně popřel: „Je to nesmysl. Žádná taková dohoda samozřejmě na slavnostní večeři předsedy vlády s expremiéry neproběhla,“ napsal redakci iDNES.cz.

Šlachta posléze v rozhovoru pro iDNES.cz uvedl, že reakci napsal v návalu emocí. „S odstupem dvou hodin je mi z toho spíše hodně smutno, protože o něčem takovém se v prostředí justice mluví delší dobu,“ dodal. „Dlouho tady byla obava, že pokud by v této kauze byla odsouzena, ať minimálně podmínkou, šla by už Nečasová do výkonu trestu. Museli se snažit o to, aby byl první trest zahlazený,“ myslí si.

„Miloš Zeman je na konci mandátu. To je druh protekce pro prominenty, kteří jsou spojeni se starými strukturami. Je to naprostá nehoráznost, Miloš Zeman už jednou udělil kontroverzní milost panu Balákovi, což byl zlodějíček z Hradu. Zeman se zpronevěřil svým slibům, že bude používat milost jen velmi omezeně,“ reagoval v ČT Jakub Michálek, šéf poslaneckého klubu Pirátů.

V kauze zneužití Vojenského zpravodajství byli kromě Nečasové odsouzeni také někdejší zpravodajci Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek. Zpravodajci dostali podmíněné tresty a zákazy činnosti ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech. Verdikt nad nimi potvrdil i Nejvyšší soud a neuspěli ani se stížností u Ústavního soudu.

Policie zveřejnila záznam ze zadržení Nagyové, Nečasovi se to nelíbí

Expremiér Nečas v současnosti čelí obžalobě, že v případu zneužití zpravodajské služby dvakrát křivě vypovídal ve prospěch své ženy. Nečas obvinění odmítá. Kauzu Vojenského zpravodajství označil za politickou, jejím účelem podle něj bylo svrhnout vládu.

Kauza zneužití Vojenského zpravodajství (VZ):

  • Na veřejnost se vyšetřování dostalo 12. června 2013, kdy Útvar pro odhalování organizovaného zločinu provedl zásah na řadě míst v ČR, včetně úřadu vlády. Impulzem bylo prošetřování podezření o činnosti organizované skupiny, složené z Romana Janouška, Tomáše Hrdličky, Iva Rittiga či Jiřího Tomana, a prověřování jednání tehdejšího náměstka pražského vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka.
  • Kauza se týká zneužití VZ ke sledování tehdejší manželky premiéra Nečase Radky. Spolu s Nečasovou v ní byli obžalováni bývalí šéfové rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda a bývalý zpravodajec VZ Jan Pohůnek. Případ VZ přispěl v červnu 2013 k pádu Nečasovy vlády.
  • V červnu 2014 nejprve soud Nečasové dal roční podmínku s odkladem na čtyři roky, po podaném odporu ji i ostatní obžalované zprostil viny. V březnu 2016 rozsudek zrušil pražský městský soud, Obvodní soud pro Prahu 1 v červnu 2016 Nečasovou a tři bývalé zpravodajce opět osvobodil. Zprošťující verdikt ale v prosinci 2016 znovu zrušil pražský městský soud, a záležitost se tak vrátila k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Odvolací senát navíc nařídil výměnu soudkyně, což potvrdil také Ústavní soud.
  • Nová soudkyně v listopadu 2017 uložila Nečasové dvouletý podmíněný trest. Obžalovaní zpravodajci dostali rovněž podmínky: Kovanda a Pohůnek 20 měsíců, Kovandův předchůdce Páleník 18 měsíců. Všichni se odvolali. V březnu 2019 odvolací soud všem obžalovaným zpřísnil tresty a zákazy činnosti. Nečasové uložil tříletou podmínku a desetiletý, tedy maximální zákaz působení ve vedoucích funkcích státní správy. Páleník, Kovanda a Pohůnek dostali podmínky v délce 2,5 let, dvou let a 20 měsíců a zákazy činnosti ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech na osm, sedm a šest let.
  • Nejvyšší soud (NS) v roce 2020 označil odposlechy v kauze Nečasové za nezákonné. Nepoužitelné byly podle soudu i odposlechy dalších lidí z kauz. Podle NS bylo nezákonné to, že odposlechy byly u soudů použity u posuzování jiné trestné činnosti, než ke které byly ostravským soudem povoleny. Ostatními spoluobviněnými se soud vůbec nezabýval, nemohl tak nijak zpochybnit zákonnost jejich odposlechů.
  • V květnu 2021 nicméně dospěl Nejvyšší soud k závěru, že použití odposlechů jako důkazů v této kauze bylo oprávněné a v pořádku. NS tak odmítl dovolání Nečasové i ostatních obžalovaných. Rozhodnutí bylo zveřejněno v září. Advokáti obžalovaných označovali odposlechy za nezákonně nařízené, a tedy nepoužitelné jako důkaz. NS se ale v tomto ohledu zastal státních zástupců a policistů. Upozornil na judikaturu, podle níž formální nedostatky příkazů k odposlechu nemusí nutně znamenat nezákonnost a nepoužitelnost takto získaných důkazů. Tak se vypořádal se skutečností, že jiný senát Nejvyššího soudu dříve shledal u odposlechu Nečasové porušení zákona kvůli nedostatečnému odůvodnění.
  • Ústavní soud loni v listopadu zamítl stížnosti v kauze. Jana Nečasová a tři bývalí zpravodajci tak dostali podmíněné tresty a zákazy činnosti.
  • V listopadu 2019 policie obvinila Nečase v kauze VZ z křivého svědectví ve prospěch manželky Jany. V květnu 2020 soud Nečase uznal vinným z křivé výpovědi. Žalobci následně podali odpor proti trestnímu příkazu, což znamená, že se trestní příkaz ruší a soud musí kauzu projednávat v hlavním líčení. Soud začal Nečasův případ projednávat loni v prosinci, za křivou výpověď hrozí až tříleté vězení.

Zdroj: ČTK

Nagyová i Nečas čelí obžalobě kvůli „trafikám“

V pátek 20. ledna zároveň pokračuje soud v projednávání případu takzvaných trafik pro poslance ODS, ve kterém čelí obžalobě bývalý premiér Nečas a jeho manželka Jana Nečasová. Oba naposledy loni v prosinci odmítli vinu v případu takzvaných trafik.

Kauzu loni v prosinci začal už podruhé projednávat Obvodní soud pro Prahu 1, který manžele a jejich spoluobžalovaného, někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka v polovině roku 2020 zprostil obžaloby. Odvolací senát však jeho verdikt předloni v září zrušil. Trojice je stíhána pro podplacení, za což hrozí až šestileté tresty vězení.

Nečasová se původně u soudu zodpovídala také z nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů. Toto stíhání však soud loni v říjnu zastavil, protože je již promlčené. Podle předsedkyně trestního senátu Anežky Pudilové je rozhodnutí pravomocné.

„V žádném případě není pravda, že byla vedena nějaká konspirativní jednání,“ uvedl loni v prosinci Nečas. Podle bývalého premiéra jsou některá politická jednání veřejná a některá jsou neveřejná. „To je naprosto standardní součástí politiky,“ prohlásil. Popsal, že hledal po neschválení vládního daňového balíčku v roce 2012 širší shodu mezi poslanci ODS. Boček ani Nečasová se podle něj jednání neúčastnili, pouze mu je pomohli zprostředkovat.

Někdejší předseda vlády také tehdy uvedl, že by údajně nabízené pozice nepřinesly poslancům žádný prospěch. Jejich poslanecké platy byly podle něj výrazně vyšší. „Z hlediska politického vlivu a společenského postavení se žádná pozice nevyrovnala poslanecké,“ řekl. Dodal, že ani neměl vliv na obsazování postů ve firmách s podílem státu.

Trest za zneužití vojenské rozvědky platí. Ústavní soud stížnost Nečasové zamítl

Jsem nevinná, uvedla Nečasová

„Chtěla bych opět zdůraznit, že jsem nevinná,“ prohlásila Nečasová. Poté odmítla dále vypovídat. Odkázala na velmi stručnou výpověď u prvního hlavního líčení, kterou soudkyně přečetla. Také Boček plně odkázal na to, co uvedl dříve. Nečasová i Boček se po svých vyjádřeních z dalšího jednání soudu omluvili. I v příštích dnech se bude kauza projednávat bez jejich přítomnosti. Nečas se hlavního líčení účastnit chce.

Obžaloba tvrdí, že Nečas, tehdejší šéfka jeho kabinetu Nagyová (nyní Nečasová) a Boček slíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu. Kauza trafik přispěla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády.

Obvodní soud v srpnu 2020 zprostil viny z podplácení Nečase, jeho ženu i někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal. Prvoinstanční soud v případu nepřipustil jako důkaz odposlechy.

Obvodní soud tehdy zároveň zastavil stíhání Nečasové, které se týkalo nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů. Státní zástupce se proti oběma rozhodnutím na místě odvolal a pražský městský soud zrušil rozsudek a případ vrátil k novému projednání. Po výměně soudkyně obžalovaní odmítli, aby se v novém kole procesu pouze četly staré výpovědi svědků.

Kauza takzvaných trafik pro poslance a krácení daně:

  • V kauze, která v roce 2013 přispěla k pádu Nečasovy koaliční vlády, čelil kromě Nečasových obžalobě i někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček. Podle žalobce přislíbili poslancům ODS Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili.
  • Nečas už dříve uvedl, že nikomu nic nenabízel, pouze se v době stranického volebního kongresu snažil vyřešit rozkol v ODS. Obžaloba podle něj byla vykonstruovaná a nepravdivá. Příslib trafik u soudu v minulosti popřela také trojice poslanců.
  • Někdejší poslanci se na podzim 2012 vzdali mandátu a umožnili schválení daňového balíčku, se kterým Nečasova vláda spojila žádost o vyslovení důvěry. Původně byli také stíháni, v jejich případě ale zasáhl v roce 2013 Nejvyšší soud s odvoláním na poslaneckou indemnitu. Stát se pak exposlancům za stíhání a vazbu omluvil, každému přiznal také statisícové odškodné.
  • Nečasová čelila i obžalobě z krácení daně, policie ji v březnu 2015 obvinila kvůli tomu, že finančnímu úřadu nepřiznala dary, například drahé kabelky, které jako ředitelka premiérova kabinetu dostávala. Cenu dárků policie vyčíslila na 10,1 milionu korun, zkrácená daň podle žalobců činila 736.000 korun (Nečasová ji posléze uhradila).
  • Mezi dárci v obžalobě figurují miliardář Daniel Křetínský, ředitel ČEZ Daniel Beneš, exministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), někdejší šéf ČEPS Vladimír Tošovský, podnikatel Tomáš Chrenek, bývalý ředitel Státního pozemkového úřadu Petr Šťovíček či advokát Karel Muzikář. Původně chtěli vyšetřovatelé Nečasovou kvůli darům obvinit z korupce, neměli ale dostatek důkazů. Za krácení daně byla obžalována v červenci 2016.
  • V srpnu 2020 Obvodní soud pro Prahu 1 zprostil Nečase, jeho manželku i Bočka v kauze tzv. trafik viny, zastavil také trestní stíhání Nečasové týkající se nezdanění luxusních darů. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal. Prvoinstanční soud v případu nepřipustil jako důkaz odposlechy. Státní zástupce se proti oběma rozhodnutím na místě odvolal.
  • Odvolací soud v září 2021 vrátil případ tzv. trafik pro poslance ODS k novému projednání, když zrušil osvobození Nečase a jeho ženy. Odvolací soud také nařídil nižšímu soudu připustit jako důkaz odposlechy, které Obvodní soud pro Prahu 1 označil za nezákonné a nepovolil jejich přehrání. Soud zároveň zrušil zastavení stíhání Nečasové kvůli nezdanění luxusních darů. Kauzu trafik pro poslance začal loni v prosinci podruhé projednávat Obvodní soud pro Prahu 1. Stíhání Nečasové kvůli nezdanění luxusních darů soud loni v říjnu zastavil, protože je již promlčené.

Zdroj: ČTK

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...