Petice vyzývá poslance k přijetí protikuřáckého zákona

Petice vyzývá poslance k přijetí protikuřáckého zákona | foto: Profimedia.cz

Petici podporující protikuřácký zákon podepsalo 92 tisíc lidí

  • 203
Víc než 92 tisíc lidí se podepsalo pod petici vyzývající poslance k přijetí protikuřáckého zákona. Ten zakazuje kouření ve všech veřejných prostorách včetně restaurací, kaváren a diskoték. Archy z rukou jednoho z organizátorů převzal předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD).

"Štve nás, že menšina diktuje většině, jaký bude dýchat vzduch a jaký pach bude mít jejich oblečení a zejména, že ta menšina ohrožuje doslova tu většinu na zdraví a na životě," řekl novinářům organizátor petice Lukáš Nádvorník.

Iniciátoři uvedli, že by byli rádi, kdyby se Česká republika připojila k státům západní a severní Evropy, kde již zákaz kouření v restauracích platí. Zároveň ale popřeli, že by někomu chtěli diktovat, jestli má nebo nemá kouřit.

Petice podle Nádvorníka nechce kuřáky perzekuovat. "Chceme však chránit většinu, která nekouří a která si sama ze svého rozhodnutí zdraví neničí. Nechceme, aby menšina obtěžovala většinu a způsobovala jí zdravotní obtíže, někdy až s následkem smrti," stojí v petici určené kromě poslanců i senátorům a členům vlády. 

Prvním ze signatářů byl podle Nádvorníka chirurg Pavel Pafko.

Miloslav Vlček chce před třetím čtením, které proběhne ve středu 19. března, Poslaneckou sněmovnu o petici informovat. "A mohu vás ubezpečit, že sám jako nekuřák tuto petici podporuji, i když tam nejsem podepsán," řekl Vlček Nádvorníkovi.

Hlavní autor novely protikuřáckého zákona Boris Šťastný (ODS) je přesvědčen, že petici s tak velkým počtem podpisů by měli poslanci vzít vážně. "To je obrovské množství lidí," řekl. Šťastný věří, že návrh má ve Sněmovně šanci na schválení.

O zákazu kouření v restauracích už se v minulosti jednalo několikrát, nikdy se ho ale nepodařilo schválit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video