Všeobecná zdravotní pojišťovna v Jihlavě se přesunula do nového krajského sídla...

Všeobecná zdravotní pojišťovna v Jihlavě se přesunula do nového krajského sídla v areálu bývalých kasáren Otakara Jaroše. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Poslanci se přeli o zdravotní pojištění. Kalousek nechce půjčit Babišovi

  • 71
Zdravotní pojišťovny budou muset převést do ČNB bankovní účty, na nichž mají peníze ze zdravotního pojištění. Rozhodli o tom poslanci. „Jsou to peníze pojištěnců na zdravotní péči. Nyní za určitých podmínek tyto peníze bude moct ministr financí používat na profinancování nákladů na dluhovou službu,“ protestoval proti tomu Miroslav Kalousek z TOP 09.

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš jeho námitku i protesty některých dalších poslanců odmítl. „Prostředky zdravotních pojišťoven nadále zůstanou ve vlastnictví zdravotních pojišťoven a nehrozí, že by je nebylo možné použít na péči. Jen budou místo na účtech v komerčních bankách vedeny na souhrnném účtu státní pokladny v České národní bance. Pro plátce pojistného se prakticky nic nemění ani nezmění,“ řekl ve Sněmovně Babiš.

Účty s penězi z komerčních činností, například z prodeje cestovního pojištění, budou moci zdravotní pojišťovny dále vést u běžných bank.

Vládní novela rozšiřuje okruh peněz, které musí mít v rámci státní pokladny kraje, obce, jejich dobrovolné svazky, regionální rady, vysoké školy a veřejné výzkumné instituce. Do České národní banky si bude muset převést své účty i Správa železniční dopravní cesty. Podřízením účtů dalších institucí státní pokladně chce vláda zmírnit růst státního dluhu a snížit výdaje na úroky z něj.

Kvůli zdravotním pojišťovnám se poslanci před schválením zákona chvíli dohadovali. Soňa Marková řekla, že pojišťovny přijdou o výnosy z úroků, které využívají na fondy prevence. Kalouskovi vadí, že peníze na zdravotní pojistné už nebudou sloužit pouze na poskytování péče.

„A to je pro mě, pane ministře, jako pro pojištěnce výrazná změna. Já už ty peníze neposílám jenom na poskytování zdravotní péče, ale posílám je na to, abych za určitých okolností vám je půjčoval na cash-flow správy dluhové služby. A když se podívám na výdaje státního rozpočtu, na které si půjčujete a sanujete z té dluhové služby, tak dovolte, abych vám jako zdravotní pojištěnec řekl, že vám fakt půjčit nechci,“ řekl šéf TOP 09.

„Já ty peníze rád půjčím, já vím, že se neztratí,“ oponoval mu místopředseda ANO Jan Volný. Zákon ještě musí potvrdit Senát i prezident Miloš Zeman.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video