Cyklojízdu provázeli dopravní andělé

Cyklojízdu provázeli dopravní andělé | foto: www.cyklojizdy.cz

Peloton cyklistů projel Prahou a upozornil na chybějící stezky

  • 29
Pražští milovníci pohybu včera vlastními silami vyrazili na jízdu metropolí. Kolem tisíce jich odpoledne odstartovalo z náměstí Jiřího z Poděbrad a dojelo až do Tróje. Jízda chce tradičně upozornit na nevyhovující podmínky pro kolaře v Praze. Magistrát údajně cyklostezky staví, ale tam, kde nemá.

"Čekáme jeden až dva tisíce lidí," řekl iDNES.cz Michal Křivohlávek z pořádající iniciativy Automat. Takové bylo jeho přání před jízdou, ale slunečný podvečer zajistil, že se ho téměř podařilo splnit.

Na náměstí Jiřího z Poděbrad se sešlo kolem tisíce cyklistů. Jízdy se tradičně odehrávají každý třetí čtvrtek v měsíci, ale dvě do roka - jarní a podzimní - jsou příležitostí pro ukázku jejich skutečné "síly".

Příznivci dopravy po dvou kolech nejprve přejeli na náměstí Míru a odtud pokračovali na magistrálu a přes Štvanici do Holešovic. Po překonání Libeňského mostu se cyklisté vydali po břehu do Tróje.

Podle Křivohlávkových očekávání cyklojízda nezpůsobila výraznější dopravní omezení. "Žádné zátarasy nepotřebujeme, nejsme pražský maraton. Peloton plynule projíždí městem a policie nás pouze doprovází," říká.

Stejně jako jindy chtěla cyklojízda i tentokrát upozornit na nevyhovující podmínky pro cyklisty ve městě. "Třicet procent lidí by rádo jezdilo na kole, ale jezdí jen jedno procento. Proč?" klade si Křivohlávek řečnickou otázku. "Příčinou je chybějící infrastruktura. Nejsou tu stezky pro kola, oddělené pruhy a upravené křižovatky. Město sice stezky staví, ale alibisticky pouze na okraji města. V plánu pro tento rok je výstavba v Lipencích, Cholupicích nebo v Xaverovském háji," vyjmenovává místa velmi vzdálená centru.

Cyklisté zakončili jízdu v trojské loděnici, kde si vedle piva a párků mohli vychutnat i hudební produkci a módní přehlídku modelů vyrobených z reflexních materiálů. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video