Pirát Mikuláš Peksa představil kuchařku pro poslance, jak mluvit v zahraničí o vládě v demisi | foto: iDNES.cz

Peksa skončil jako místopředseda Pirátů. Snažím se sliby plnit, říká

  • 133
Piráti přišli o jednoho z místopředsedů. Europoslanec Mikuláš Peksa totiž spojil své setrvání ve funkci s tím, že jako místopředseda strany nebude pokračovat Jakub Michálek. „Snažím se své sliby plnit,“ řekl v úterý dopoledne iDNES.cz Peksa. „Tímto se s okamžitou platností vzdávám funkce místopředsedy České pirátské strany,“napsal pak na internetovém fóru Pirátům.

Co přesně a kdy udělá, chce však nejdřív napsat kolegům na internetovém fóru Pirátů.

Sám Michálek se po úspěchu při hlasování členů Pirátské strany o tom, zda bude odvolán z funkce, už nebude o pozici místopředsedy ucházet na lednovém jednání celostátního fóra Pirátů v Ostravě a soustředí se na funkci šéfa poslaneckého klubu.

„Nebudu kandidovat na jinou pozici, než budu v tu chvíli zastávat v tu chvíli v republikovém předsednictvu,“ odpověděl Peksa poněkud krkolomně na otázku iDNES.cz, zda se zachová stejně jako Michálek, tedy že už se nebude snažit do nejužšího vedení strany vrátit. Peksa připomněl, že straníkům oznámil svou rezignaci na post místopředsedy k 24. listopadu, pokud ještě den před tím bude Michálek v pozici místopředsedy.

V internetovém hlasování bylo pro odvolání Michálka 294 členů Pirátů. Hlasovalo 770 z 1 008 členů strany. Hlasů proti Michálkově odvolání bylo 371 a pro odročení rozhodnutí 184. Aby se jedna z variant stala platnou, musela by získat 386 hlasů.

Michálkovi vytýkali někteří kolegové, že šikanuje podřízené a chová se arogantně. „Dostal mě do stavu, kdy se klepu a zvedá se mi žaludek kdykoli s ním přijdu do kontaktu,“ popsala jednání s Michálkem šéfka personálního odboru Pirátů Jana Koláříková. Podpořil ji v tom i Peksa.

„Jsem tvrdý, ale nikoho jsem nešikanoval,“ tvrdí Michálek (23. října):

23. října 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video