Už žádné pipetování rukou. Pracovat s PCR testy na covid dokážou i roboti

  • 5
Místo desítek lidí v laboratoři jen pár přístrojů. Ty zvládnou během dne vyhodnotit až deset tisíc vzorků. Tak funguje automatizované vyhodnocování PCR testů na covid ze slin v jedné z českých společností, která své technologie nabízí do dalších laboratoří. Výsledky testů jsou k dispozici ještě v den odběru.

Testování na covid-19 v současné době nabízejí jak samotné nemocnice, tak i soukromé společnosti. Například společnost DIANA Biotechlogies na konci léta otevřela svou laboratoř na Praze 4, která je schopná vyhodnotit až 10 tisíc vzorků denně. Zároveň jde o první laboratoř v Česku, která se specializuje na automatizované vyhodnocování PCR testů ze slin. 

Jak to funguje? Stačí plivnout do kelímku. Vzorky slin se poté v laboratoři tepelně inaktivují - zahřejí se na 90 stupňů, aby již nebyly infekční. „Také jakékoliv nečistoty, které jsou ve vzorku, sednou na dno,“ popsal Jiří Schimer z DIANA Lab.

Poté vzorky míří například k pipetovacímu robotovi. „Ten nemůže udělat chybu, má fixní pozici. Nelze prohodit dva vzorky za sebe. To je jedna z velkých výhod,“ popsal Schimer. Poté jsou vzorky přemístěny na destičku, kde se již vyhodnocují.

„Díky automatizaci a jednoduchému odběru slin jsou naše PCR testy vhodné k samotestování jednotlivců i celých kolektivů. Zejména při malém počtu nakažených může masové testování a rychlé trasování brzdit epidemii do doby, než bude naočkováno dostatečné množství lidí. Chceme přispět k tomu, aby znovu nenastaly plošné zákazy,” uvedl Martin Dienstbier, jednatel DIANA Lab.

Svoji technologii nyní nabízí do dalších laboratoří, podle Schimera roboti nyní fungují na šesti místech v Česku. 

Právě odběr ze slin je pro mnohé lidi příjemnější než z nosohltanu. Lidé ale před testováním ze slin nesmějí zapomínat na určitá pravidla. Ředitel laboratoře Spadia Lukáš Garčic již dříve upozornil, že před samotným odběrem se nesmí třicet minut jíst, pít, kouřit a vyplachovat ústa. Před manipulací se zkumavkou je nutné si umýt nebo vydezinfikovat ruce.

Místo výtěru odběr ze slin. Laboratoře už nabízejí i neinvazivní PCR testy

Způsobů odběru je vícero. Různé společnosti nabízí například jako jednu z variant například kloktací odběrové sady. Pro nejmenší děti, které si ještě „na povel“ neodplivnou, se dělá odběr například pomocí tamponku. Ten stačí jen chvíli podržet v ústech a následně vyplivnout do připravené zkumavky. U jiných testů naopak stačí pouhé plivnutí do zkumavky s náustkem. 

„Každá zkumavka je označena kódem, který automaticky přiřazuje odebraný vzorek k testovanému a urychluje proces vyhodnocování. Výsledky testů jsou k dispozici ještě v den odběru,“ uvádí za společnost DIANA Lab Marijana Šutová.

Testy na covid

  • PCR testy – základním způsobem testování jsou takzvané PCR testy. Nejčastěji probíhají kultivací vzorků z nosohltanu, nyní již ale existují i odběrové sady využívající vzorku ze slin. Vyhodnocují je pouze laboratoře, nelze je tedy provést doma. Tyto testy jsou nyní jediné, pomocí kterých lze průkazně určit pozitivitu či negativitu pacienta, používají se jako takzvané konfirmační testy. Cena je většinou 1 510 korun.
  • Antigenní testy – antigenních testů se využívá k plošnému testování, a to na odběrových místech i ve firmách a v domácnostech. Nabízí se jich celá řada, cena se pohybuje v řádech pár stovek korun. Lze je pořídit v lékárnách i některých supermarketech.
  • Testy na protilátky – část laboratoří provádí i takzvané rapid testy. Ty se vyhodnocují na základě krevního vzorku, cílem je určit, jestli klient v nedávné minulosti nákazou prošel.

Na prokázání onemocnění se v Česku používají preventivní testy na covid-19, které jsou také potřeba například při cestování, návštěvě kulturních akcí, restaurací či některých služeb.

Ten, kdo má zájem, má měsíčně z veřejného zdravotního pojištění nárok na dva testy na covid-19 metodou PCR a na čtyři antigenní testy. V případě, že je u některých lidí potřeba potvrdit, nebo vyvrátit nákazu koronavirem, lékaři vypisují žádanku. V takovém případě je test také bezplatný.

Právě metoda PCR testu je nejspolehlivější metodou, jak se může zjistit, zda je člověk nakažený. „Pokud si chcete být jistí, zda jste pozitivní, nebo negativní, nespoléhejte se na antigenní test, udělejte si PCR test. Senzitivita PCR testů je řádově větší,“ popsal Jiří Schimer, vedoucí laboratoře DIANA Lab. Naopak u antigenních testů je jich vyhodnocení mnohem rychlejší.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video