ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Třídenní platnost PCR testů? Čekání na výsledky ji zkrátí i o den

  • 363
Snaha ministerstva zdravotnictví přimět neočkované k očkování proti covidu-19 přinesla kratší dobu platnosti testů a jejich hrazení těmi, kteří dosud nejsou očkovaní. Přesto pro tuto skupinu obyvatel bude ještě hůř: k prokázání bezinfekčnosti budou mít méně času, než se oficiálně uvádí. Očkovaných, dětí do 18 let a lidí, kteří se nemohou očkovat, se hrazení testů netýká.

Klíčová informace o testech přitom nezazněla na středeční tiskovce po jednání vlády, nýbrž o pár dní dříve ve foyer ministerstva zdravotnictví minulý pátek. Šéf resortu Adam Vojtěch tehdy řekl, že i přes výrazně kratší dobu platnosti testů (24 hodin u antigenu a 72 hodin u PCR) se bude i nadále počítat začátek platnosti jako doposud.

Tedy začátek platnosti (ještě nevyhotoveného) testu začíná stěrem. Jenže když budou mít PCR testy platnost jen 72 hodin a z toho v průměru šest, ale i 24 hodin bude probíhat vyhodnocování testu, mnoho času s negativním výsledkem si již lidé neužijí.

„Ano, platnost jak antigenních, tak i PCR testů se počítá vždy od doby jeho provedení. Platnost PCR testů je tedy 72 hodin od odebrání vzorku,“ napsal iDNES.cz Vojtěch.

„Jsem plně očkovaný, ale chtěl jsem si pro jistotu nechat udělat PCR test. Na stěru jsem byl ve 14 hodin a výsledek mi přišel druhý den ve 20:38. Výsledek tedy ke mně putoval téměř 30,5 hodiny!“ rozčiluje se jistý Michal R. nad dva týdny starou zkušeností s testováním.

Zákonná lhůta dokonce až 48 hodin

A jak dodává, umí si představit, že pro některé lidi jde o vážnou komplikaci. „Mně šlo pouze o informaci, že nejsem pozitivní, ale chápu, že pro někoho, kdo není očkovaný a jde na test z důvodu, že pak chce chodit třeba tři dny do posilovny, to může být komplikace.“

Za jak dlouho dostáváte výsledek PCR testu?

celkem hlasů: 1753
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 29. října 2021. Anketa je uzavřena.

„Laboratoře máme v Praze a Ostravě a u většiny vzorků jsme schopni dodat výsledek do 24 hodin. Výjimkou jsou vzdálenější místa. Nicméně garantujeme zákonnou lhůtu dodání výsledku, v našem případě od 24 do 48 hodin,“ říká generální ředitel laboratoří AeskuLab Kamil Doležal.

PŘEHLEDNĚ: Konec proplácení testů na covid, budou přísnější kontroly

O rychlé zpracování se snaží společnost IFCOR, působící na celém území republiky. Vedoucí laboratoře Josef Konopka uvádí, že se snaží výsledek zákazníkům doručit ještě ten samý den. Přesto jsou situace, kdy to možné není.

„Samozřejmě když nám přijdou do laboratoře vzorky v 18 hodin večer, tak se to dělá až ráno. Výsledky mohou dorazit ale i po více než 24 hodinách. To bývá tehdy, když má konkurence odběrová centra laboratoře na míle vzdálené a musí stěry transportovat například z Brna do Ostravy,“ vysvětluje Konopka, podle nějž samotné zpracování testu trvá přibližně tři hodiny. Poté je potřeba udělat patřičnou administrativu.

Konec výmluv neočkovaných, vítají experti utnutí bezplatných testů

Stejně jako Vojtěch je pro kratší dobu platnosti testů i předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. „Z logiky věci to dává smysl. V den, kdy je vám test proveden, nemáte koronavirus, ale to neznamená, že za pět dní ho nemůžete mít,“ vysvětluje Šonka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video