Jiří Payne, poradce prezidenta Václava Klause a místopředseda Strany svobodných

Jiří Payne, poradce prezidenta Václava Klause a místopředseda Strany svobodných občanů | foto: svobodni.cz

ODS za několik let beze stopy zmizí, odhaduje Klausův poradce Payne

  • 640
Občanští demokraté jsou podle bývalého poslance ODS Jiřího Payna tak rozkmotření, že už je nic nezachrání. Během několika let se podle něj strana úplně rozpadne. Politici se rozhádali kvůli zvyšování DPH, se kterým chce předseda ODS Petr Nečas spojit hlasování o důvěře vládě.

"ODS dlouhodobě směřuje do hluboké vnitřní krize, protože téměř vyloučila jakoukoli konkurenci uvnitř strany a nahradila ji mocenským zápolením různých mafiánských nebo kmotrovských skupin," hodnotí současnou situaci uvnitř nejsilnější vládní strany bývalý poslanec ODS a nynější místopředseda prohradní Strany svobodných občanů Jiří Payne.

Rozhovor s bývalým poslancem ODS Jiřím PaynemČtěte v pátek, 7. září

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Kdyby rebelům opravdu tolik záleželo na nezvyšování daní, museli bychom o tom vědět nejméně dva roky, domnívá se. Petr Nečas se však podle něj o křeslo premiéra bát nemusí. "Kdyby shodili vládu, tak by se pravděpodobně konaly nové volby a oni skoro s jistotou vědí, že by do Sněmovny znovu zvoleni nebyli," říká.

V ODS se podle Payneho mínění dostali k moci průměrní a neschopní. Ti řídí stranu a mají jediné přikázání: nepustit nikoho schopného k moci, protože by se ukázalo, že jsou hloupí.

"Proto už deset let likvidují každého vzdělaného, chytrého a nadaného politika, který má perspektivu. Proto ODS nemá žádné myšlenky, program. Jsem hluboce přesvědčen, a teď se dopouštím analytického odhadu, že ODS během několika let vymizí z politické scény. Zcela a beze stopy," prohlásil.

Občanští demokraté se potýkají s neshodami ve straně. Šest jejích členů nechce podpořit takzvaný stabilizační balíček, který zvyšuje DPH a zavádí vyšší daň pro lidi s vysokými příjmy. Argumentují tím, že vyšší daně jsou v rozporu s étosem ODS a že vláda ještě má kde šetřit (více o hlasování o zvýšení DPH čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video