Starosta Řeporyjí Pavel Novotný při svém projevu na kongresu ODS v Praze (19. ledna 2020) | foto: Petr Topič, MAFRA

Omluvu a fofrem, napsal Novotný Číně. Dopis zaujal prestižní politický magazín

  • 1439
Prestižní magazín Foreign Policy označil za dokument týdne dopis, který adresoval starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný čínskému ministrovi zahraničí Wangovi I. Novotný v něm nevybíravě vytýká čínskému představiteli útok na šéfa Senátu Miloše Vystrčila a vyzývá ho, aby se Čínská lidová republika za „ubohý diplomatický fuck-up“ omluvila Česku.

Napětí ve vztazích mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou, které vyvolala cesta předsedy Senátu ČR Miloše Vystrčila na Tchaj-wan, si všimla světová média. Zaujal jej především dopis řeporyjského starosty, který po Číně nevybíravým způsobem žádá omluvu.

Zahraniční magazín, který dopis řeporyjského starosty přeložil do angličtiny, zveřejnil článek v souvislosti s cestou Vystrčila na Tchaj-wan, kterou měl původně absolvovat zesnulý šéf Senátu Jaroslav Kubera. Dopis uveřejnil i deník Taiwan News a stal se z něj rázem nejčtenější článek na jejich webu, přečetlo si jej přes 420 tisíc lidí.

Vystrčil podle Číny překročil červenou čáru. Berlín a Paříž se Česka zastaly

Reakci Novotného podnítil šéf čínské diplomacie Wang, který na návštěvě Německa koncem srpna prohlásil, že Vystrčila za jeho cestu na Tchaj-wan „přimějeme zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozraké chování a politický oportunismus“.

Novotný se proti tomuto výroku ostře ohradil v oficiálním dopise, který poslal I Wangovi prostřednictvím čínského velvyslance v Praze Zhanga Jianmina. Napsal, že to bylo „NAPOSLEDY, co jste si takto otevřeli hubu na Českou republiku“ a čínským politikům vynadal do drzých, nevycválaných kašparů. 

V další části dopisu řeporyjský starosta nařídil Číně, aby se se České republice omluvila za „nestoudnou výhrůžku“, a to „fofrem“ do 24 hodin. O čínské omluvě české ministerstvo zahraničí neinformovalo.

Zahraniční magazín si všímá také rozporů ve vystupování české zahraniční diplomacie a zdůrazňuje, že „spor dále komplikuje úsilí českého prezidenta Miloše Zemana, který se snaží posílit česko-čínské vztahy“.

Do Zemana se totiž ve svém dopise opřel i Novotný a prezidenta označil za „čínského žoldáka“. Magazín stejně jako řeporyjský starosta poukazuje na to, že investice Číny v České republice nejsou příliš přínosné. Některá česká média však poukazují na to, že se data liší podle zdrojů informací. Podle některých statistických údajů čínské investice v Česku naopak převyšují ty tchaj-wanské.  

Svůj dopis Novotný zakončil slovy „Ať se to neopakuje! Ne*erte mě!!!“.

Líbí se vám dopis, který napsal Pavel Novotný čínskému ministrovi zahraničí?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 13. září 2020. Anketa je uzavřena.

Pavel Novotný si nebral servítky ani před ruskými novináři (16. 12. 2019):


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video