Kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Kandidát na prezidenta Pavel Fischer | foto: iDNES.cz

Pavel Fischer vyzval Zemana, aby se vložil do případu Čapí hnízdo

  • 56
Prezidentský kandidát Pavel Fischer vyzval prezidenta Miloše Zemana, aby se vložil do případu Čapí hnízdo. Na tiskové konferenci v úterý kritizoval nezveřejnění zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Zároveň uvedl, že dva dny před volbami uspořádá velké setkání svých příznivců v centru Prahy.

Fischer kvůli zprávě OLAF napsal Zemanovi, který se podle něj může obrátit na ministryni financí Alenu Schillerovou, aby mu o zprávě podala informace.

„V naší společnosti se děje něco vážného, když nejvyšší činitelé tuto zprávu nechtějí ukázat. Považuji za skandální, když se nám zastírá vyšetřování ve věci prostředků, které patří nám všem a které všichni budeme platit,“ uvedl Fischer k Čapímu hnízdu.

Dotace pro Čapí hnízdo mohla být získána podvodem, uvedl OLAF

Fischer už jednou Zemanovi dopis napsal, vyzval ho v něm, aby vstoupil do volební kampaně a uspořádal na Hradě předvolební debatu kandidátů. V úterý před novináři otevřel dopis s odpovědí od kancléře Vratislava Mynáře, který mu přišel v pondělí.

„Připomínám, že se pan prezident Miloš Zeman loni na tiskové konferenci na Pražském hradě při oznámení opětovné kandidatury zavázal, že nepovede žádnou osobní kampaň, nebude útočit na protikandidáty a nebude se účastnit debat. Vzhledem k tomu, že klade velký důraz na dodržení slova, nelze vyhovět vašemu požadavku, aby se na Hradě uskutečnila předvolební debata,“ stojí v dopise.

 „Nepotřebuji se vyjadřovat k tomu, jak prezident Zeman vykonával svůj mandát. Vím, že i nekampaň, o které od něj slyšíme, měla svoje náklady a svoje sponzory,“ dodal k tomu Fischer.

Příznivci se sejdou v Rock Café

Fischer na tiskové konferenci také oznámil, že dva dny před volbami chystá setkání svých příznivců, které se uskuteční v pražském klubu Rock Café na Národní třídě. Kapacita byla podle Fischerova týmu naplněna během několika hodin.

PŘEHLEDNĚ: Co přinesla zpráva OLAF a kdo zaplatí Čapí hnízdo

Souběžně s tím se sejdou lidé také na nedalekém náměstí Jana Palacha, aby Fischerovi vyjádřili podporu. Následovat bude pochod na Národní třídu.

Součástí večera bude vystoupení některých kapel i živý duel Fischera s kandidátem na prezidenta Mirkem Topolánkem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video