Předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. (26. 5. 2016)

Předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. (26. 5. 2016) | foto: AP

Do Prahy přijede šéf amerických poslanců Ryan, se Zemanem se nesetká

  • 209
Do Prahy přijede třetí muž americké administrativy, předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Během několikadenní návštěvy se setká například s premiérem v demisi Andrejem Babišem a vystoupí v Poslanecké sněmovně i Senátu. S prezidentem Milošem Zemanem se nesejde.

V úterý od dvou hodin odpoledne se Ryan představí na zvláštní schůzi Poslanecké sněmovy a následně se přesune do Senátu, kde promluví na konferenci s názvem Role Spojených sátů amerických v evropské bezpečnostní architektuře – 100 let poté.

„Česká republika v letošním roce oslaví 100. výročí založení novodobého československého státu. Spojené státy americké sehrály klíčovou roli při cestě středoevropských národů ke svobodě a nezávislosti. Vůdčí schopnosti prezidenta Woodrowa Wilsona a oběti amerických vojáků na evropském bojišti napomohly ke svržení habsburské monarchie a k ukončení 1. světové války,“ uvedla pro server Lidovky.cz Vlaďka Votavová, ředitelka Asociace pro mezinárodní otázky, která konferenci spolu s americkým velvyslanectvím v Praze a ministerstvem zahraničí organizuje. Záštitu nad akcí převzali předseda Senátu Milan Štěch a ministr zahraničí Martin Stropnický.

Dopoledne se předseda Sněmovny reprezentantů setká se studenty a akademiky a spolu s předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem a rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou se zúčastní diskuse, kterou pořádá Politologický klub Fakulty sociálních věd.

S Babišem se setká, se Zemanem ne

O den dříve by se měl potkat také s premiérem v demisi Andrejem Babišem, jak ČTK potvrdila mluvčí vlády Barbora Peterová. S prezidentem Milošem Zemanem se však Ryan nesejde.

Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka Zeman klade důraz na dodržení prezidentské tradice v podobě první zahraniční cesty v novém funkčním období na Slovensko. „V příštích pěti letech bude jistě celá řada příležitostí k diskusi s našim americkými přáteli,“ dodal Ovčáček pro iDNES.cz.

O Ryanově návštěvě České republiky mluvil předseda Sněmovny Radek Vondráček už na začátku ledna po setkání s americkým velvyslancem Stephenem Kingem. Oficiálně pak informaci potvrdil o měsíc později (více čtěte v článku Česko navštíví koncem března předseda Sněmovny reprezentantů USA Ryan).

Ryan od roku 2015 předsedá dolní komoře amerického Kongresu a po prezidentovi Donaldu Trumpovi a viceprezidentovi Mikeu Penceovi je třetím nejvyšším ústavním činitelem Spojených států.

Posledním ústavním činitelem Spojených států, který Česko oficiálně navštívil, byl v roce 2010 prezident Barack Obama. V Praze se tehdy během americko-ruského summitu setkal s tehdejším ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem a společně podepsali smlouvu o omezení jaderných zbraní.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video