Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ryan děkoval za angažmá v NATO, ocenil vyhoštění Rusů, zajímal se o Nikulina

  10:33aktualizováno  29. března 14:24
Na budově české Sněmovny vlála americká vlajka s hvězdami a pruhy. Před poslance předstoupil třetí nejvýše postavený americký politik Paul Ryan. Poděkoval Česku za angažmá v NATO. Potvrdil závazek kolektivní obrany pro všechny členy aliance a odsoudil Rusko za podkopávání spojenectví aliančních zemí. „Budeme s vámi vždy a stále,“ řekl Ryan.

„V NATO, jak řekl náš prezident Trump, jsme prokázali našimi slovy a činy, že pevně stojíme za článkem 5, což je závazek ke společné obraně. A tento závazek je neochvějný. A my vám za něj také děkujeme, za to, že sdílíte tento závazek,“ řekl Ryan. 

Poděkoval Česku za práci ambasády v Damašku, která poskytujete podporu i americkým občanům. „Jste aktivními a ctěnými členy v globální koalici,“ zmínil podíl České republiky na boji proti takzvanému Islámskému státu.

Ocenil také pondělní rozhodnutí české vlády vyhostit tři ruské diplomaty jako výraz solidarity po chemickém útoku nervově paralytickou látkou novičok ve Velké Británii, namířeném vůči bývalému ruskému agentovi Sergaji Skripalovi, jehož obětí se stalo i jeho dcera.

„Pro české lidi není neznámý ruský vliv, ať už je to pod maskou útlaku nebo násilných změn. Rusko porušilo mezinárodní normy svou agresí proti našim nejbližším spojencům ve Východní Evropě a více skrytě šíří dezinformace, angažuje se v kyberútocích, ovlivňuje demokratické volby po celé Evropě, stejně jako to činilo ve Spojených státech. Rusko nesdílí naše zájmy ani naše hodnoty. O co se snaží, je podkopání těchto hodnot. Musíme vidět, co to vlastně znamená - pokus zasít nesoulad mezi naše národy, rozdělit spojence a destabilizovat demokratické instituce,“ řekl poslancům Ryan.

Na tiskové konferenci potvrdil, že se při svých setkáních zajímal také o ruského hackera Jevgenije Nikuluna, o jehož vydání usilují jak Spojené státy americké, tak Rusko. Věří, že Česká republika vydá Nikulina do USA. K jeho předání do Ruska tlačil ministra spravedlnosti Roberta Pelikána z ANO prezident Miloš Zeman.

Nikulina zatím nelze vydat ke stíhání ani do Spojených států, ani do Ruska. Ústavní soud totiž odložil vykonatelnost usnesení Městského soudu v Praze, který vyslovil přípustnost vydání údajného hackera do obou zemí.

Už před tím Ryan také v rádiu RFE/RL podpořil rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa vyhostit ruské diplomaty kvůli útoku nervově paralytickou látkou novičok ve Velké Británii. USA rozhodly o vyhoštění 60 ruských diplomatů.

Podpis deklarace ke stému výročí založení Československa

Do České republiky Ryan přijel sto let poté, kdy Spojené státy podpořily vznik samostatného Československa. Spolu s předsedou české Sněmovny Radkem Vondráčkem také podepsal deklaraci, která odkazuje i na vznik samostatného Československa právě před sto lety a podíl Spojených států amerických na zrodu nového státu.

„Československo vzniklo díky podpoře Kongresu Spojených států amerických a prezidenta Woodrowa Wilsona, vzniklo na stejných základních principech, na kterých byly založeny Spojené státy americké,“ píše se v prohlášení, které připomíná, že první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk formuloval prohlášení nezávislosti právě ve Spojených státech.

Ještě před vystoupením v dolní komoře českého parlamentu Ryan poobědval s Vondráčkem, místopředsedou Sněmovny a šéfem ČSSD Janem Hamáčkem a českým velvyslancem v USA Hynkem Kmoníčkem. Za americkou stranu se ho zúčastní i ambasador Stephen King a Ryanův poradce Jeff Dressler.

Ryanovu návštěvu ocenily pravicové strany TOP 09 i ODS

„Těší mě, že sněmovna přivítala Paula Ryana tak, jak si význam jeho návštěvy zaslouží. Dáváme najevo, že renomé České republiky netvoří jen prezident Zeman, který celý svůj předchozí mandát dělal vše proto, aby se s ním už nechtěli scházet ani zástupci našich nejbližších spojenců,“ uvedl Jiří Pospíšil, předseda TOP 09. „Vztahy s USA jsou pro naši zemi klíčové, každé jejich posílení znamená utvrzení směru naší zahraniční politiky,“ uvedla místopředsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová.

Předseda ODS Petr Fiala nazval návštěvu amerického politika za letošní největší zahraničně-politickou událost v České republice letos. Podivil se, že prezident Miloš Zeman nenašel čas, aby Ryana také přijal. Už v pondělí se setkal Ryan setkal s premiérem Andrejem Babišem, zatímco prezident Miloš Zeman o setkání s ním neprojevil zájem.

Ryan se v úterý dopoledne také v horní komoře parlamentu zúčastnil uzavřené debaty se studenty. První dva dny svého pobytu v Česku věnoval oficiální návštěvě České republiky. Zbytek dní tu pobýval soukromě. Část jeho programu je proto neveřejná.

Ryan je jako předseda Sněmovny reprezentantů od října 2015 třetím nejvyšším představitelem USA po prezidentovi Donaldu Trumpovi a viceprezidentovi Miku Penceovi.

Naposledy vysoce postavený americký politik navštívil Česko v roce 2010. Byl to tehdejší prezident Barack Obama, který s bývalým ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem podepsali smlouvu o omezení jaderných arzenálů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...