Potápěči ukončili pátrání po hledači pokladů ve štole Motolského potoka

  • 69
Potápěči policie i hasičů ukončili v podvečer kvůli nepříznivému počasí pátrání po hledači kešek, který se ztratil během sobotní bouřky. Potápěči neúspěšně prohledávali štolu Motolského potoka. V pátrání pokračuje na lodi říční policie.

Ukončení pátrání potápěčů potvrdili iDNES.cz kolem sedmnácté hodiny mluvčí policie Jan Rybanský i hasičů Martin Kavka.

„V současné době z místa odjeli potápěči Policie ČR vzhledem k počasí, které bylo nepříznivé. Pokud to počasí dovolí, vrátí se na místo a budou pokračovat. Členové poříční policie na lodi pátrají dále. Ti by neměli mít problém kvůli počasí,“ uvedl Rybanský. 

Hasiči se do pátrání znovu zapojí v pondělí dopoledne. Kvůli hrozícím srážkám práci ve štole Motolské potoka již přerušovali v odpoledních hodinách a poté se tam znovu vraceli.

„Počasí se zlepšilo, pokračujeme v pátrání v podzemí, aktuálně pod ulicí Dufkova. Je tam velká jímka, pátrání zabere více času. Zásah na náplavce se v tuto chvíli odkládá,“ uvedl kolem 16. hodiny na Twitteru Kavka. 

Potápěči začali hledat pohřešovaného ve štole po 14. hodině. Podle Kavky je práce komplikovaná zejména kvůli faktu, že v podzemí nefungují vysílačky, není tam mobilní signál, je tam špatná viditelnost a ztížená orientace.

Policie pátrání obnovila ráno. „Stále pátráme, dosud se nám druhého pohřešovaného nepodařilo nalézt,“ řekl v neděli ráno iDNES.cz policejní mluvčí Jan Rybanský. Policisté se zaměřovali zejména na oblast Mánesa, Rašínova nábřeží a propusti, která se tam nachází. Do akce se zapojila říční policie.

Policejní mluvčí zároveň potvrdil, že tělo nalezlené v sobotu ve 20 hodin u Hořejšího nábřeží patřilo pohřešované hledačce kešek. „Mohu potvrdit, že včerejší nález měl souvislost s tímto pátrání po dvou osobách. Je to jedna z nich, žena ročník 1991,“ dodal Rybanský.

Čtyřčlennou skupinu hledačů překvapil v sobotu v podzemí náhlý příval vody z prudkých bouřek. Dvěma z nich se podařilo dostat z rozvodněného kanálu ven.

Lovec kešek: Do útrob Motolského potoka chodí plno lidí, je to nebezpečné

„Do péče jsme převzali osmadvacetiletou ženu a dvaatřicetiletého muže, ošetřili jsme je a zkontrolovali. S oděrkami a pohmožděninami jsme je převezli do motolské nemocnice na centrální příjem,“ řekla iDNES.cz mluvčí záchranné služby Jana Poštová.

Z motolské nemocnice byla dvojice propuštěna již v sobotu. „Byli propuštěni už včera, měli jen lehké oděrky, takže byli ošetřeni a propuštěni domů,“ řekla iDNES.cz mluvčí Fakultní nemocnice v Motole Pavlína Danková.

Motolský potok na konci lesoparku Cibulka (modrá značka) ústí do podzemí a po 4 km vtéká do Vltavy (červená značka).

Motolský potok na konci lesoparku Cibulka (modrá značka) ústí do podzemí a po 4 km vtéká do Vltavy (červená značka).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video