Pašeráci mají šanci na kratší trest

  • 16
Původně si myslel, že bude ve vězení až do důchodu, nyní je možné, že si užije na svobodě ještě poslední zbytek mládí. Český pašerák drog zadržený v Thajsku Radek Hanykovics věří, že bude do dvou let volný.

Hanykovics totiž v pátek řekl v Lidových novinách, že po loni vyhlášené amnestii už mu zbývá z trestu tak málo, že teoreticky bude moci požádat o podmínečné propuštění již za rok a půl. Emil Novotný by pak mohl žádat o propuštění za osm let.

"Ano, v Thajsku byla amnestie, která se vztahuje na oba vězně," potvrdil český velvyslanec v Thajsku Jiří Šitler.

Novotný a Hanykovics byli zadrženi v polovině devadesátých let. Dnes pětatřicetiletý Hanykovics byl v Thajsku za převážení 2,4 kilogramu heroinu odsouzen na padesát let a později mu byl amnestií zkrácen trest na půlku.

Loni přišla v Thajsku další amnestie, o které se v Česku dosud moc neví, a Thajci prominuli vězni další čtyři roky. Nyní mu zbývá 14 let.

Novotný dostal za pašované 4 kilogramy heroinu také padesát let a amnestie mu z něj dosud "ukrojily" čtrnáct roků. "Máme zprávy, že v Thajsku se chystá ještě další amnestie u příležitosti výročí nástupu královny na trůn," řekl včera Hanykovicsův advokát Dušan Doubek.

Naopak advokát Novotného Tomáš Sokol nadšení mírní. "Není jisté, jestli mohou platit zároveň česká 'pravidla hry' a thajská 'pravidla hry', jinými slovy zda může platit amnestie a zároveň české právo, že může odsouzenec po uplynutí půlky trestu žádat o propuštění. Je to složitý problém," sdělil Sokol.

Oba vězni si nyní odpykávají svůj trest ve Valdicích poté, co byli převezeni do Čech z thajského vězení. "Emil Novotný se věnuje sklářské výrobě. Hanykovics nepracuje, protože ze zdravotních důvodů nemůže. Oba se chovají dobře," řekl mluvčí věznice Josef Witschel.

Pražský soud rozhodl o českých pašerácích z Thajska. Radek Hanykovics si odsedí ještě 17 let ve věznici s ostrahou. (2. března 2004)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video