Předseda ČSSD Jiří Paroubek na prvomájových oslavách mezi svými příznivci.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek na prvomájových oslavách mezi svými příznivci. | foto: ČTK

Paroubkův 1. máj příliš netáhl, lidé dali přednost atrakcím

  • 537
Na sociálnědemokratické oslavy Svátku práce odpoledne dorazilo ke Křižíkově fontáně na pražském Výstavišti kolem tisícovky lidí. Bylo to o polovinu méně, než jich zavítalo na oslavy komunistické. Řada účastníků dala záhy přednost pouťovým atrakcím. Nezlákal je ani projev Jiřího Paroubka.

Pořadatelé poukazovali na dešťovou přeháňku, ale také přiznávali, že si to částečně zavinili sami.

Rozdali prý asi tisíc lístků na pouťové atrakce a vzápětí nebylo u fontány vidět žádné rodiče s dětmi. Nezdržel je ani ohlášený příjezd stranického lídra. Ruské kolo si šel se šéfem atrakcí pražského Výstaviště Václavem Kočkou vyzkoušet také poslanec Karel Šplíchal.

Jiří Paroubek se zpožděním skutečně přijel a vypočítával hříchy vládní koalice. Zdůraznil, že udělala finanční reformu ve prospěch sedmi procent nejbohatších na úkor lidí se středními a průměrnými příjmy. Jejím symbolem jsou podle něj poplatky ve zdravotnictví.

Inflace podle lídra nejsilnější opoziční strany letos dosáhne vinou vládních reforem šesti procent. Znehodnotí prý nejen mzdy a důchody, ale také vklady, které si mnozí lidé šetřili po celý život. ČNB zatím odhaduje letošní růst inflace na 4,1 procenta, ministerstvo financí předpovídá růst 4,9 procenta.

Vládě, která zdražila potraviny, to ale podle Paroubka nestačí. Navrhuje církvím předat 270 miliard korun během příštích 60 let a hovoří o zavedení školného, o okamžité deregulaci nájemného, o privatizaci fakultních nemocnic a zdravotních pojišťoven, pokračoval šéf ČSSD.

Ještě před ním hovořil k účastníkům slavnosti předseda pražské organizace ČSSD Petr Hulínský. Vypočítával prohřešky "promodralé pražské radnice". ODS, která po minulých volbách Prahu ovládla, neplní nic z toho, co slíbila, řekl.

Stejně jako komunisté si i sociální demokraté objednali dechovku, která vyhrávala účastníkům mezi projevy a představováním senátních kandidátů. Nechyběly ani opékané klobásy, pivo a další občerstvení, propagační tiskoviny a korespondenční lístky, na kterých mohou lidé pražským zastupitelům ČSSD sdělovat své postřehy.

Prvomájové oslavy ČSSD u Křižíkovy fontány v Praze.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video