Jiří Paroubek chtěl v Ústí hájit svého poslaneckého asistenta.

Jiří Paroubek chtěl v Ústí hájit svého poslaneckého asistenta.

Paroubka vypoklonkovali ze schůze ústecké ČSSD

  • 804
Svatební den šéfa sociální demokracie Jiřího Paroubka nezačal vůbec radostně. Jeho zběsilé jízdě autem do Mariánských Lázní, kde se minulou sobotu ženil, předcházel "vyhazov" z ústecké okresní konference ČSSD.

Paroubek tam přijel hájit svého chráněnce a poslaneckého asistenta Petra Bendu. Ten je současně předsedou ústecké krajské organizace strany, ale židle se pod ním kymácí.

Podle okresního šéfa strany Arna Fišery se Paroubek choval velmi arogantně. Proto mu po hádce důrazně naznačil, aby raději odešel.

Ačkoli byl Paroubek na okresní konferenci jen jako host, pokusil se například legitimovat jednoho z delegátů. "Chtěl po něm občanku, protože si myslel, že tam nemá co dělat. Přitom jen tajemník zaměnil jeho křestní jméno," vysvětlil Fišera.

Konference ten den vůbec neměla problém "Benda" na programu. Paroubek ho přesto v projevu emotivně hájil. "Mysleli jsme si, že nás přijede podpořit, ale on se spíš snažil delegáty přesvědčit, že musí respektovat jeho názor na vývoj ve straně. Vměšoval se z pozice předsedy do záležitostí kraje, které mu nepřísluší," říká Fišera.

Paroubkovi proto naznačil, že jeho přítomnost už není žádoucí. "Řekl jsem, aby přestal jitřit situaci a že si o všem raději pohovoříme v pondělí," říká Fišera. Paroubek s Bendou ještě chvíli v místnosti zůstali a pak odešli.

Paroubkovi hrozí ztráta vlivu na Ústecku
Předseda ČSSD nasedl do auta a vydal se do Mariánských Lázní, přičemž jeho řidič podle svědectví reportérů deníku Aha! jel místy až dvousetkilometrovou rychlostí. - více zde

Proti Bendovi se vzbouřily nejsilnější okresní organizace v regionu. Na krajském výkonném výboru mu nedávno vyjádřily nedůvěru, protože prý nepracuje pro kraj, ale pouze pro Paroubka. A na konferenci koncem ledna se ho chystají sesadit.

Paroubek by tím ztratil důležitého spojence v nejvyšší stranické funkci kraje, za který je poslancem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video