Jiří Paroubek si spolu s manželkou Zuzanou koupili nový byt.

Jiří Paroubek si spolu s manželkou Zuzanou koupili nový byt. | foto: Petr Pilař, iDNES.cz

Paroubek si půjčil tři miliony na nové bydlení

  • 486
Expremiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek si pořídil nový byt. Za nové bydlení zaplatí asi čtyři miliony korun. Necelý milion už údajně uhradil ze svého účtu, zbytek zaplatí z hypotečního úvěru.

Jiří Paroubek se tak přestěhuje do bytu o rozloze více než osmdesát metrů čtverečních v Praze-Stodůlkách. Svolal kvůli tomu i mimořádnou tiskovou konferenci - především kvůli tomu, aby vyvrátil zprávu deníku Blesk, který napsal, že byt stál pět milionů a bude v něm bydlet Paroubkův syn.

Novinářům předseda sociálních demokratů také vysvětlil, jak koupi bytu financoval. Nejprve však zavtipkoval, že pokud by v bytě bydlel jeho syn, měl by dobrý vkus – jeho sousedkou by se totiž stala modelka Andrea Verešová.

Financování bytu bývalý premiér popsal do posledního haléře. "Celková cena bude 3 934 000 korun. Z vlastních zdrojů mohu prokázat odchod peněz ve výši 963 856 korun 60 haléřů," popisoval detailně Paroubek.

Úvěr vyřizovala Paroubkova manželka
"Úvěr budu splácet tak jako všechny úvěry, které jsem si kdy vzal, pravidelně a včas," řekl Paroubek novinářům. Půjčku ve výši 2,97 milionu korun prý vyřizovala Paroubkova manželka Zuzana.

Podle šéfa ČSSD je splácení částky rozloženo na 20 let a hradit ji budou mimo jiné z příjmu z pronájmu jiného bytu na pražském sídlišti Petřiny, který patří expremiérově manželce.

Stěhování bude na jaře
Do nového bytu, jehož stavba skončí 1. července příštího roku, se prý nastěhuje s manželkou a synovi Jiřímu přenechá svůj dosavadní byt, který je - stejně jako nový - v pražských Stodůlkách.

Paroubek se na konferenci také politoval: "Žádný český premiér po listopadu 89 nebyl vystaven tolika útokům jako já, ale vadí mi útoky na moji rodinu,“ řekl v souvislosti se zprávou o svém synovi a novém bytě uvedenou v Blesku.

Nejasnosti s financováním bytu vedly k vládní krizi a k rezignaci Paroubkova předchůdce Stanislava Grosse na funkci premiéra.

Policie dospěla k závěru, že Gross se při nákupu bytu na pražském Barrandově nedopustil trestného činu ani přestupku a loni v prosinci kauzu odložila. Nejvyšší žalobkyně Renáta Vesecká však její rozhodnutí zrušila. Policie se proto případem znovu zabývá. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video