Klaus a Paroubek

Klaus a Paroubek - Prezident Václav Klaus a premiér Jiří Paroubek. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Paroubek se v tisku opřel do Klause

  • 393
Jiřímu Paroubkovi se nelíbí, jak český prezident hovoří o euroústavě. Řekl v rozhovoru pro list The Financial Times. Václav Klaus podle něj překračuje své Ústavou dané pravomoci, když smlouvu EU kritizuje. Vládní krize prý hlavě státu umožnila lépe svůj pesimismus prodat.

"Pravdou je, že kvůli vládní krizi byl pořádně slyšet jen Václav Klaus," přiznal deníku Jiří Paroubek. "V EU ho vnímali, protože ho považují za svého druhu kuriozitu," dodal pro The Financial Times.

Václav Klaus stojí v opozici k vládnímu programu, jehož jedním z hlavních cílů je právě přijetí euroústavy. Dosud ale není definitivně rozhodnuto, zda text schválí zákonodárci, nebo lidé v referendu.

Prezident, který se kvůli svému odmítavému postoji k ústavě dostal do sporu s některými čelnými představiteli českého i Evropského parlamentu, údajně překračuje své pravomoci, když hlásá zahraniční politiku, jež je v rozporu s vládním postojem.

"Je to v přímém rozporu s tradicí české Ústavy. Když má vykonávat svou roli v zahraničí, měl by dostat od vlády konkrétní pověření," hněval se Paroubek v interview.

"Stačí se podívat na Francii, Dánsko či Británii. Postoj pana prezidenta rozhodně není ojedinělý," citovaly LN Klausova mluvčího Petra Hájka. Podle něj by si měl Paroubek pořádně přečíst ústavu, v níž se hovoří o společné kompetenci hlavy státu a vlády.

Podle premiéra je na čase, aby vláda převzala otěže diskuze o euroústavě do svých rukou. Má jí v tom pomoci především informační kampaň, na kterou vyčlenila 200 milionů korun a za níž bude zodpovědná někdejší mluvčí české mise v Bruselu Petra Mašínová. - více zde

"Češi jsou praktičtí, umírnění a realističtí ve svých názorech. Jejich mentalitě jsme přizpůsobili pojetí kampaně," prohlásil Paroubek. Vysvětlil tím, proč se kampaň nezaměří ani tak na ústavu samou, jako spíše obecně na členství země v EU.

Ačkoli zvolil v rozhovoru pro The Financial Times nástupce Stanislava Grosse poměrně útočný tón, nechce se pouštět do otevřeného s Klausem, jak to dříve učinil třeba předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

"To bychom potom těmto okrajovým názorům dali větší váhu, než jakou ve skutečnosti mají," doplnil Paroubek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video