Lékaři by podle premiéra neměli mít s pojišťovnou více smluv. Ilustrační foto | foto: MF DNES

Paroubek: Problémem zdravotnictví je VZP

  • 374
Jediným problémem českého zdravotnictví je Všeobecná zdravotní pojišťovna. Během sobotní návštěvy Plzně to prohlásil předseda vlády Jiří Paroubek. Podle něj by pojišťovna nemusela uzavřít nové smlouvy s asi desetinou zdravotnických zařízení.

"Schodek hospodaření pojišťovny ke konci roku bude pravděpodobně 14 miliard korun. Mohli bychom tam nacpat dalších deset miliard, ale nemělo by to smysl bez úsporných opatření," řekl Paroubek.

Premiér se domnívá, že lze ušetřit například tak, že lékaři nebudou mít s pojišťovnou více smluv a tudíž více úvazků. "Není možné, aby lékaři měli čtyřicetihodinový pracovní den," konstatoval Paroubek.

Premiér si také myslí, že by pojišťovna neměla znovu uzavřít smlouvy s některými zdravotnickými zařízeními.

"Nejprve se podívejme na jejich kvalitu a neuzavírejme smlouvy s těmi nekvalitními," sdělil Paroubek. Ten naznačil, že by pojišťovna nemusela uzavřít nové smlouvy s desetinou zdravotních zařízení.

Paroubek v Plzni mimo jiné položil základní kámen stavby nové porodnice. Ta by do dvou let měla vyrůst v areálu Fakultní nemocnice v Plzni na Lochotíně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video