„Pokud se Respekt neomluví, tak dostanou za uši,“ tvrdí Jiří Paroubek. A chystá žalobu.

„Pokud se Respekt neomluví, tak dostanou za uši,“ tvrdí Jiří Paroubek. A chystá žalobu. | foto: ČT24

Paroubek chce žalovat Respekt kvůli článku o pronájmu Výstaviště

  • 132
Předseda ČSSD Jiří Paroubek zažaluje týdeník Respekt. Ten 13. října napsal, že si společnost Incheba pronajala část pražského Výstaviště za podezřelých podmínek a právě na pokyn Paroubka, tehdy ekonomického náměstka pražského primátora. "Pokud se neomluví, dostanou za uši," říká Paroubek.

Levé křídlo Průmyslového paláce, které 16. října večer lehlo popelem (čtěte Požár na Výstavišti zničil křídlo Průmyslového paláce), má v pronájmu Jan Kočka. Bratr Václava Kočky mladšího, kterého zastřelil podnikatel Bohumír Ďuričko krátce po křtu Paroubkovy knihy, na nějž oba přišli. - čtěte Kočka zemřel po opileckém hecování o milion, policie obvinila Ďurička

Právě do vztahů mezi Paroubkem, Kočkovými a Výstavištěm se Respekt pustil. (Václav Kočka starší měl funkci asistenta ředitele Výstaviště. Tu mu ponechal i nový provozovatel areálu, firma Incheba, od které si Jan Kočka prostory pronajal - pozn. aut.)

"Pražský magistrát pod vedením ekonoma Paroubka pronajal Inchebě výstaviště na šedesát let, a to pro Prahu za neuvěřitelně nevýhodných podmínek," napsal Respekt. Týdeník tvrdí, že v dokumentech o pronájmu je i důkaz, že se celá akce "dala do pohybu s vědomím a na pokyn Jiřího Paroubka".

PAROUBEK o respektu: žumpa

"...mění se pozvolna na žumpu, kdo si ho přečte, musí říci, že to je tak žumpoidní časopis, že to nemá v České republice obdobu."

Šéf socialistů se proti tomu rázně ohradil. Časopis se podle něj "mění pozvolna na žumpu. Kdo si ho přečte, musí říci, že to je tak žumpoidní časopis, že to nemá v České republice obdobu," řekl Paroubek na rádiu Frekvence 1. Připomněl tím slovník bývalého předsedy ČSSD Miloše Zemana.

V pořadu sice promluvil o Reflexu, později ale připustil, že se zřejmě zmýlil a jde o Respekt. Reflex Paroubkovi vadí z jiného důvodu: Obul se do Petra Bendy, Paroubkova asistenta, jehož nazývá "vekslákem, který to dotáhl do nejvyšších pater politiky" a "milionářem a politikem s dlouhýma rukama". A také tvrdí, že Benda je napojen na policii i soudce.

"To je tak hnusný a nestoudný článek, že právní kancelář pana Bendy hned požádala o opravu," řekl Paroubek iDNES.cz. "Ostatně, v Reflexu mě taky polívají škopíkama špíny," dodal Paroubek s tím, že "pokud se Respekt neomluví, tak dostanou za uši".

Kola se do pohybu zatím nedala proto, že Paroubkův právník je podle šéfa socialistů na dovolené.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video