Pád pouťové atrakce si ve Stříbře vyžádal 16 zraněných

Stříbro (okres Tachov) - Soudní znalci zkoumají příčiny pádu centrifugy, která se dnes odpoledne zřítila na pouti v centru Stříbra na Tachovsku. Některé poznatky znalců by mohly být známy v sobotu odpoledne, řekl šéf Okresního úřadu vyšetřování v Tachově Jaroslav Němec. Viník nehody bude zřejmě obviněn z obecného ohrožení. Při nehodě bylo zraněno 16 lidí, z nichž bylo 14 dětí ve věku od čtyř do 13 let a dva dospělí ošetřeno v nemocnicích v Plzni, Plané na Tachovsku a ve Stodu u Plzně.

Dvě děti ve věku čtyři a 12 let jsou hospitalizovány ve vážném stavu na ARO v plzeňské fakultní nemocnici. Lékaři se k prognózám jejich stavu nechtějí vyjadřovat. Majitel pouťové atrakce a další dvě děti ve věku 12 a 13 let jsou umístěni na ortopedickém oddělení a jedno dvanáctileté dítě leží na chirurgickém oddělení. Jde převážně o zlomeniny a otřesy mozků, informoval ČTK administrátor fakultní nemocnice Jiří Černý.
Nemocnice v Plané ošetřila osm dětí a jednoho dospělého, z nichž pouze tři děti zůstaly v nemocniční péči s otřesem mozku a těžšími zlomeninami či pohmožděním páteře. Ostatní byli propuštěni s drobnějšími poraněními do domácího ošetřování. Jedno dítě se středně těžkým zraněním přijali v nemocnici ve Stodu.
Dvě sedačky centrifugy, v níž se vezlo 20 lidí, zasáhly při pádu dětský řetízkový kolotoč, který  nebyl v té chvíli v provozu. Několik dětí, které stály v blízkosti kolotoče, však padající centrifuga poranila.
Podobná nehoda se stala 26. dubna 1999, kdy se na pouti v Dubenci na Trutnovsku zřítil řetízkový kolotoč. Zde bylo lehce zraněno sedm dětí. Podle policie byla nehoda způsobena nedbalosti podnikatele, který zařízení provozoval bez řádné revize.
V červnu 1997 se na pouti v Proboštově na Teplicku utrhly při plné rychlosti dva plně obsazené vagóny horské dráhy a vyletěly z kolejí. Neštěstí si vyžádalo jedno vážné a šest lehkých zranění. Podle znalců z oboru strojírenství byla příčinou nehody únava materiálu, která je běžnými prohlídkami nezjistitelná.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Nehody Plzeň

Video