Pacienti se chtějí kvůli kloubům soudit

  • 2
Pacienti, kterým lékaři v Nemocnici sv. Zdislavy v Mostištích na Žďársku voperovali neschválené kloubní protézy, chtějí nyní nemocnici žalovat. Říkají, že jim nejde o peníze, ale o spravedlnost.

Lékaři z Nemocnice sv. Zdislavy dali v březnu pěti pacientům kyčelní endoprotézy, které neměly a podle všeho stále nemají žádný certifikát a neprošly patřičnými testy. Vědomě tak vystavili své pacienty zdravotnímu riziku i psychické újmě. Pacienti na ně za to chtějí podat žalobu.

"Jde nám o podstatu věci, ne o peníze. Lékař by si neměl dovolit rozhodovat za pacienta a lhát mu. Navíc se nám nelíbí, jak nemocnice naložila s primářem Jiřím Stryhalem, který nechtěl tyto endoprotézy pacientům dávat a dostal za to výpověď," řekl jeden z pacientů, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Lékaři sice pacienty upozornili na to, že jde o nový typ endoprotézy, tvrdili jim však, že se již běžně ve světě používá. Skutečnost, že dřík neměl v době operací žádný certifikát, byla pacientům zatajena.

O podání trestního oznámení uvažují jen tři pacienti. "Nemáme peníze na právníky. Už takto je věc pro manžela psychicky náročná. Budeme spoléhat na to, že vše dobře dopadne a žádné komplikace nenastanou," řekla manželka dalšího pacienta z Libereckého kraje.

Případem se v současnosti zabývají jihomoravští kriminalisté. "Uskutečnilo se několik výslechů, vyšetřování stále není u konce. Prozatím šetříme celou věc jako podvod na pacientech a pojistný podvod. Je tam však řada dalších nejasností. Podezřelé osoby možná budou obviněny i z jiných trestných činů," řekla policejní mluvčí Soňa Woffová.

Případ musí znovu prozkoumat i Státní ústav pro kontrolu léčiv, který původně tvrdil, že dřík Ana Nova firmy Intraplant již má rakouský certifikát, a vše je tedy v pořádku.
MF DNES však získala vyjádření rakouského ortopeda Karla Zweymüllera, který řekl, že tato část endoprotézy žádný certifikát v Rakousku nemá.

Kauzou se zabývá i ministerstvo zdravotnictví, které se však zatím k věci nevyjádřilo. Své mínění minulý týden naopak řekli čeští ortopedi. Použití dříku bylo podle nich nelegální a pacienti byli vystaveni určitému riziku. Jak velkému, však nikdo dosud nedokáže říci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video