Známé osobnosti podpořily schválení církevních resitucí (ilustrační foto).

Známé osobnosti podpořily schválení církevních resitucí (ilustrační foto). | foto: SXC.hu

Konečně napravte křivdy, podpořili církevní restituce Havlová či Trojan

  • 1533
Čtyřicet známých osobností vyzvalo politiky, aby bez otálení schválili církevní restituce. Provolání podpořili herec Ivan Trojan, zpěvačka Lucie Bílá či manželka zesnulého exprezidenta Václava Havla Dagmar. Senátní hospodářský výbor ve středu doporučil zákon zamítnout.

"Věříme, že konečně dojde k částečnému vyrovnání křivd, které komunistický režim církvím a věřícím způsobil a které nejsou ostudně napraveny ani po více než dvaceti letech demokracie a svobody. Zmařené lidské životy, zničené rodiny a utrpení věřících nelze ničím nahradit. Ale lze konečně přijmout zákon, který jednou provždy vyřeší otázku, kdo na koho doplácí," stojí v prohlášení.

Diskuse zákonodárců se podle osobností málo držely věcných argumentů a vyvolávaly zbytečnou nenávist a falešnou závist. "Rádi bychom, aby už tato záležitost byla ukončena spravedlivě a aby se nestala politickou a ideologickou zbraní v nadcházejících volbách," uvádí se v textu.

Provolání podpořili také výtvarník Adolf Born, režisér František Filip, houslista Václav Hudeček, zpěvačka Pavlína Filipovská či sportovní střelkyně Lenka Marušková.

Podle nich se nejedná o dar ani plné navrácení původního majetku. Církve jsou podle osobností společnosti prospěšné tím, že provozují školy, nemocnice, hospice či charitu a prosazují důležité hodnoty.

Zákon o vyrovnání státu s církvemi poslanci schválili v půli července (více zde), ve středu jej senátní hospodářský výbor doporučil zamítnout. Senát bude o restitucích rozhodovat na své schůzí příští týden, pravděpodobně je vrátí zpět do Sněmovny.

Církve podle návrhu dostanou odškodnění 59 miliard korun a bývalý majetek v hodnotě dalších 75 miliard. Od 1. ledna 2013 by mělo začít sedmnáctileté přechodné období, během kterého se bude postupně snižovat příspěvek, který církve dostávají z rozpočtu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video