Oslavy výročí pádu komunismu: velké koncerty i průvod Ulítly ti včele?

  • 62
Koncerty na pražské Národní třídě i na Václavském náměstí, neoficiální hymna Sametové revoluce, Modlitba pro Martu v podání Anety Langerové či rekonstrukce průvodu, jenž předcházel 17. listopadu 1989 pádu komunistického režimu. To je výběr z akcí, které se budou o víkendu konat v rámci oslav třicátého výročí svobody.

V rámci Koncertu pro budoucnost na Václavském náměstí vystoupí řada zvučných jmen, a to jak zpěváků, tak osobností veřejného života – kapely Buty, Vypsaná fixa, MIG 21 nebo Tata Bojs, zpěvačky Lenka Dusilová i Aneta Langerová.

K lidem promluví ředitel humanitární organizace a jeden ze studentských vůdců v listopadu 1989 Šimon Pánek, kněz Tomáš Halík, generál a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel, herec Hynek Čermák, novinářka Lída Rakušanová, která působila v Rádiu Svobodná Evropa, či moderátorka České televize Nora Fridrichová.

„Pozdrav poslal Jeho svátost Dalajláma,“ řekl Jan Gregar ze sdružení Koncert pro budoucnost. Začátek koncertu je plánován na 16.30, konec na 22 hodin.

„17. listopadu odehrajeme v centru Prahy dokonce dva rozličné  koncerty. Na Václavském náměstí to bude náš klasický elektrický rocknroll a na Národní třídě odpoledne akustické vystoupení hodně na blízko. Já sám se do oslav zapojím i dvěma vizuálními instalacemi. Na Národní chystá sochu nad hlavami lidí a na Václavák mapping na budovu Národního muzea,“ uvedl frontman kapely Tata Bojs a výtvarník Milan Cais.

Občanské iniciativy v pondělí představily plán oslav třicátého výročí Sametové revoluce. „Akce, které jsou organizovány zezdola, mají vždycky velkou energii. Těším se, že proběhnou v živé a přátelské atmosféře,“ uvedl pražský primátor za Českou pirátskou stranu. Zdeněk Hřib.

K víkendovým oslavám pádu komunistického režimu se připojilo zatím padesát dalších měst, desítky občanských inicitativ a 180 základních a středních škol.

Centrum spolků, studentů a absolventů Univerzity Karlovy pořádá Svobodný listopad na Albertově, v jehož rámci si připomene události roku 1989, ale i 1939, tedy nejen pád komunismu před třiceti lety, ale i osmdesáté výročí smrti studenta Jana Opletala a uzavření českých vysokých škol nacisty. Na akci naváže průvod směřující na Vyšehrad a na Národní třídu, kde policie před třiceti lety zastavila průvod a pak tvrdě zasáhla proti jeho účastníkům.

Obývák Václava Havla i projekce příběhu Sametové revoluce

Korzo Národní otevře i letos návštěvníkům celou Národní třídu. Diskuse, přednášky či oblíbený literární blok Obývák Václava Havla doplní řada koncertů, na nichž vystoupí třeba David Koller, Spirituál Kvintet a česká hymna zazní z úst operní pěvkyně Dagmar Peckové. Večer proběhne velkoformátová světelná instalace a projekce příběhů Sametové revoluce s názvem Paměť národa: 1989.

Už poosmé také projde centrem Prahy satirický karnevalový průvod Sametové posvícení. Heslo letošního ročníku je Ulítly ti včele?!, což je narážka na jedno z vystoupení premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše, v němž gramaticky nesprávně hovořil o motýlech a použil přitom tvar „motýle“.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video