Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 11. 2. 2020 22:11

Vichřice v Česku

Vichřice Sabine v Česku odpojila desetitisíce odběratelů od elektřiny. Na desítkách železničních tratí se ráno zastavil provoz, dopravci zrušili několik letů. Hasiči měli více než dva tisíce výjezdů. Portál iDNES.cz přináší podrobnou online reportáž.

13:57

Společnost ČEZ vyhlásila k dnešním 13:00 kalamitní stav ve všech okresech Královéhradeckého kraje.

„Nejpostiženějšími oblastmi jsou Trutnovsko, Náchodsko, Vrchlabí, podhůří Krkonoš, Jaroměřské a Hradecko,“ řekla mluvčí Šárka Lapáčková Beránková. Situace s větrem a velkým množstvím poruch se podle ní v regionu výrazně zhoršila po 12:00.

13:55

Bouře Sabine nepřinesla do Česka tak silný vítr jako orkán Kyrill. Meteorologové ale naměřil podobné nebo vyšší rychlosti větru než při orkánech Emma či Herwart.

13:50

Silná bouře zasáhla celou Evropu, v jiných zemích si vyžádala nejméně pět obětí. Dvě ženy zemřely v Polsku, po jedné oběti hlásí Velká Británie, Švédsko a Slovinsko.

13:48

Moravskoslezští hasiči zasahovali mimo jiné u tří dopravních nehod, kde osobní automobily narazily do spadlých stromů. Zraněni byli dva řidiči. Nehody se staly ve Studénce na Novojičínsku a Dolních Tošanovicích a Hukvaldech na Frýdecko-Místecku. „Další zraněné v souvislosti s orkánem Sabine dosud moravskoslezští hasiči neevidují,“ uvedl Kůdela.

13:46

Vítr napáchal škody i v Budějovickém Budvaru.

  • A vítr napáchal škody i v Budějovickém Budvaru.
  • A vítr napáchal škody i v Budějovickém Budvaru.
13:44

Středně těžké zranění utrpěla dnes cizinka, na kterou v rekreační oblasti u Doks na Českolipsku spadl strom. Záchranáři ji převezli k dalšímu ošetření do českolipské nemocnice.

„Žena byla při vědomí, s posádkou komunikovala,“ dodal krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Zranění utrpěla turistka podle mluvčí hasičů Lucie Hložkové na Jarmilině stezce ve Starých Splavech.

13:41

Počet výjezdů hasičů dosáhl čtrnáctinásobku dlouhodobého denního průměru. Zasahovali už u 2 297 případů, za poslední hodinu vyjeli k 408 událostem.

„V počtech výjezdů stále drží prvenství kraj Jihočeský, těsně v závěsu je kraj Středočeský a dále Plzeňský. Za poslední tři hodiny výrazně vzrostl počet zásahů v Moravskoslezském kraji,“ uvedla mluvčí Nicole Studená.

13:38

Vichřice poničila také budovu centrálního skladu KOH-I-NOOR v Novohradské ulici v Českých Budějovicích.

„Byla stržena horní vrstva střechy, kterou poryv větru následně odnesl na přilehlou železniční trať, kde poničila stojící automobil železničních hasičů. V důsledku odtržení střechy byla zároveň značně poničena střešní solární elektrárna umístěná na objektu centrálního skladu,“ sdělil tiskový mluvčí Jan Kubát.

„Výše škod zatím není ani předběžně vyčíslena, ale je zřejmé, že bude vysoká. Nejdůležitější však je, že nebyl nikdo zraněn a veškeré škody jsou ‚pouze‘ materiální,“ doplnil.

13:36

Za poslední hodinu došlo opět k výraznému nárůstu událostí ve Středočeském kraji. V současné chvíli jich hasiči řeší 110, nejčastěji popadané stromy.

13:34
13:30

Výpadek proudu kvůli větru postihl dopoledne nemocnici v Domažlicích, využila záložní generátor. Pacienti nebyli ohroženi a dodávku elektřiny se podařilo obnovit.

13:25

Největší problémy v Moravskoslezském kraji působí nyní orkán na Frýdecko-Místecku, kde mají hasiči od nedělního večera už více než 80 výjezdů. To je zhruba třetina všech zásahů v regionu, kterých hasiči do dnešních 12:30 absolvovali přes 240. Aktuálně odstraňují například v obci Morávka na Frýdecko-Místecku mohutnou lípu, která spadla na rodinný dům a poškodila ho.

13:23

Provoz na železnici zkomplikovaný větrem se zlepšil. Dopoledne byl přerušen na 50 úsecích, po 13:00 jich byla zhruba polovina. Uzavřeno zůstává okolí Českých Budějovic.

Správa železnic vydala aktuální přehled přerušených traťových úseků. Nově upozorňuje na situaci na Českolipsku a Plzeňsku. Stav k 13:00.

13:20

„V jižních Čechách musíme řešit i netypické kritické situace – například bez elektřiny zůstala na několik hodin čerpací stanice odpadních vod ve Velešíně, která je přímo nad vodní nádrží Římov (slouží jako rezervoár pitné vody pro České Budějovice a okolí). Hrozilo tedy možné znečištění vodní nádrže odpadními vodami. Abychom tomu předešli, poslali jsme do čističky ve Velešíně náš náhradní zdroj elektřiny,“ sdělila ve 13 hodin Martina Slavíková, mluvčí E.ON.

13:17

Aktuálně zůstává bez elektřiny na distribučním území E.ON asi 22 tisíc domácností. Potíže přetrvávají hlavně v jižních Čechách, kde dál platí kalamitní stav.

13:15

Operátoři kvůli orkánu hlásí výpadky mobilních sítí

přečíst článek
13:14

Do 13 hodin zasahovali pražští hasiči u 147 událostí. V terénu byly profesionální i dobrovolné jednotky. Nejhorší situace byla mezi šestou a osmou hodinou ranní, po desáté dopoledne se situace začala v Praze uklidňovat.

13:12

Navzdory řádění orkánu bylo dnešní ráno v Česku velmi teplé. Nejvyšší teplotu 15,8 stupně Celsia naměřili v Českých Budějovicích. V Praze teplota zřejmě pokořila rekord z roku 1775.

13:10

Středočeský kraj uzavřel silnici druhé třídy 277 mezi Mnichovým Hradištěm a Mohelnicí nad Jizerou na Mladoboleslavsku kvůli velkému množství spadlých stromů.

13:05

Následky orkánu v Královéhradeckém kraji:

  • Následky orkánu v Královéhradeckém kraji (10. února 2020)

    Následky orkánu v Královéhradeckém kraji (10. února 2020) / Autor: HZS Královéhradeckého kraje