Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

12:36
ČSSD

Po Bartoškovi hovořil ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD).

12:30
KDU-ČSL

Bartošek se pozastavil nad tím, proč se ČSSD nechce přihlásit k úspěšné vládě, za níž se Babišův kabinet často označuje.

12:25
KDU-ČSL

Po několika poznámkách, které si vyměňovali hlavně Zbyněk Stanjura a Jan Hamáček, vystoupil v obecné diskuzi místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Současnou vládu pojmenoval jako „vládu mezinárodní ostudy“.

12:17

Ve sněmovně už zazněly dotazy, zda je na programu polední pauza. Nynější předsedající Tomio Okamura vyhlásil od 13:00 hodinovou přestávku.

12:11

Podle Chvojky stejně není ze situace jiné východisko - „plán B“ - než jaké zmínil prezident Zeman. Tedy že v případě demise vlády pověří sestavením té nové opět Babiše. Na to reagoval Marian Jurečka z KDU-ČSL, podle kterého není podmínkou, že člověk pověřený sestavením vlády se stane premiérem.

12:05
ČSSD

„Tím odchodem budeme deklarovat, že se nám nelíbí, co se děje. Nicméně je na Andreji Babišovi, aby celou věc vysvětlil,“ dodal Chvojka. Podotkl, že problémy premiéra Česko zatěžují.

12:00
ČSSD

Po Stanjurovi vystoupil Jan Chvojka z ČSSD. „To hlasování nic nevyřeší. Je to hlasování o kauze Andreje Babiše, kterého se my nemusíme účastnit. Je to divadlo opozice,“ řekl.

11:50
ODS

Stanjura vyčetl poslancům ČSSD, že při hlasování „utečou ze sálu“.

11:45

Poslanci jednají už téměř tři hodiny. Do diskuze se jich nyní hlásí minimálně dvanáct, dnešní schůze proto pravděpodobně bude velmi dlouhá. Nyní hovoří Zbyněk Stanjura z ODS.

11:36
STAN
23.listopadu 2018 v 11:18, příspěvek archivován: 23.listopadu 2018 v 11:36

Páteřní síť dálnic i důchodová reforma v nedohlednu, naše půda se plundruje, nemáme kvalitně zaplacené učitele, stále tu žije půl miliónu lidí v dluhové pasti a tato vláda pouze zaklekává na drobné podnikatele, nařizuje a reguluje. Taková vláda nikdy nemůže dostat mou důvěru.

11:35

Poté proběhla výměna poznámek mezi Jaroslavem Faltýnkem a Miroslavem Kalouskem ohledně současné vlady. Podle Kalouska chodí peníze z výběru daní do kapes politiků z ANO. Faltýnek na to reagoval, že „daně lze snížit a zároveň lépe vybírat, ne tak jako to dělala vaše vláda.“

11:28
STAN

„Na spoustu věcí už jsme si zvykli. Už jen samotné spojení ‚trestně stíhaný premiér‘, nyní ho bereme už chladně. Vidíte ten posun?,“ řekl další řečník Petr Gazdík.

11:20
ANO

Následující blok projevů začal místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. „Chtěl bych se na úvod omluvit, žádný projev jsem si nepřipravil. Budu tedy spíš reagovat na to, co už tady zaznělo,“ řekl.

11:16
ODS
23.listopadu 2018 v 10:07, příspěvek archivován: 23.listopadu 2018 v 11:16

Premiér Babiš se do toho zamotává. Ve svém projevu vyčítá pravicové vládě, že v době euro-americké krize zadlužovala ČR, aby ji zároveň pár vět poté kritizoval, že realizovala úspory v rozpočtu. V absurdnosti ekonomické argumentace má paní ministryně Maláčová silného konkurenta.

11:14
STAN

Další řečník Jan Farský z hnutí STAN už znovu kauzu Čapí hnízdo zmiňovat nechtěl. Místo toho se zaměřil na nedostatky současné vlády. Mluvil o problémech s vodou a půdou, problémech ve školství, s infrastrukturou, předlužeností či důchodovou reformou.

„Místo zvyšování mezd učitelům a vyrovnávání regionálních rozdílů máme levné dojíždění za špatnými školami,“ uvedl.

11:08
TOP 09

Kauzu Andreje Babiše Kalousek líčil jako „obludný střet zájmů“. „Prezident se asi posunul ve svých názorech,“ připomněl situaci z 90. let, kdy tehdejší premiér Zeman nabídl odvolání po kauze tehdejšího ministra financí Iva Svobody. Nyní prezident Zeman Babiše podpořil.

11:05
TOP 09

Jako další předstoupil poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek. „Kriminální kauza pana ministerského předsedy se začíná podobat filmovým gangsterkám. Jenže je to realita,“ zahájil svůj projev.

11:00
KDU-ČSL

Vyjádřil se také k reportáži Seznamu. „Považují za eticky sporné a vůbec se mi nelíbí, když někdo někoho natáčí skrytou kamerou,“ řekl Bělobrádek.

10:57
KDU-ČSL

Zopakoval svůj postoj z mezinárodního hlediska. „Představitelé jiných zemí, se kterými se setkávám, o naší situaci vědí. Ptají se, jak je možné, že trestně stíhaný člověk je předsedou vlády,“ řekl.

10:52
KDU-ČSL

„KDU-ČSL bude hlasovat pro nedůvěru vládě,“ řekl další řečník předseda strany Pavel Bělobrádek. „Neměla naši důvěru předtím a nemá ji ani teď.“