Topolánek zadal úkol ministerstvu školství. Mělo by vypracovat analýzu a zjistit, kolik peněz jde ze státního rozpočtu do sportu a jak se využívají.

Topolánek zadal úkol ministerstvu školství. Mělo by vypracovat analýzu a zjistit, kolik peněz jde ze státního rozpočtu do sportu a jak se využívají. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Olympijských medailí mohlo za ty peníze být víc, posteskl si Topolánek

  • 295
Šest medailí, které čeští reprezentanti přivezli z právě skončených olympijských her v Pekingu, se zdá premiérovi Mirku Topolánkovi málo. "Výsledky našich reprezentantů by mohly být lepší, vzhledem k tomu, kolik dává stát do sportu peněz," řekl ve středu.

"Česká sportovní špička je bohužel příliš úzká," konstatoval Topolánek. A upozornil na to, že pak nemá kdo nahradit sportovce, kteří se zraní, onemocní nebo ztratí formu, jako se to stalo třeba desetibojaři Romanu Šebrlemu v Pekingu.

Ministerstvu školství proto zadal úkol – vypracovat analýzu, kolik peněz do sportu ze státního rozpočtu plyne. A především, zda se finance využívají efektivně, tedy zda se skutečně dostanou k reprezentantům, nebo končí v rukách úředníků.

"Když to řeknu jednoduše: Chceme, aby peníze putovaly na přípravu oštěpařky Báry Špotákové místo toho, abychom živili zbytečného úředníka, který nás stojí statisíce ročně," řekl MF DNES náměstek ministerstva školství Jan Kocourek.

Problémem podle něho je, že stát neví, kolik jde z rozpočtu do sportu peněz. Financuje ho totiž několik úřadů – ministerstva školství, vnitra a obrany a také kraje a obce. Peníze posílá i Sazka a sponzoři.

Že jdou do sportu obrovské peníze, dokazuje to, že například jen ministerstvo školství přispívá ročně 2,3 miliardy korun.

Podle náměstka Kocourka jde z této částky ročně na českou reprezentaci zhruba 900 milionů až jedna miliarda. K této cifře je navíc nutné přičíst ještě investice do technického zabezpečení reprezentantů, které se pohybují mezi 120 a 160 miliony korun.

"Tady ovšem nemluvíme jen o dospělé reprezentaci, ale i o talentované mládeži," upozornil Kocourek.

Podle premiéra Topolánka má sport relativně dost peněz. Problémem však může být, že se finance často nedostávají ke konkrétním sportovcům.

Na špatné podmínky upozornila Sáblíková
"Jediná naše myšlenka je zajistit, aby měli reprezentanti co nejlepší přípravu," vysvětlil Kocourek. Největší rozruch způsobila v posledních letech veleúspěšná rychlobruslařka Martina Sáblíková, která na závody trénuje v zoufalých podmínkách na zamrzlé nádrži.

Sáblíková si postěžovala, že svazu zajistila svými výsledky vyšší dotace. Na přípravu se jí však vrací méně, než potřebuje. Svaz ji například vůbec nenominoval na hrazené soustředění s mezinárodní účastí.

"Nerada bych reprezentovala jinou zemi. Ale závisí to na podmínkách, které budu mít. Potřebuju najezdit víc kilometrů na ledě. Buď se musí postavit dráha, nebo sehnat peníze na to, abych mohla vyjíždět do zahraničí," zlobila se Sáblíková v roce v 2006. Rychlobruslařská dráha v Česku dosud nestojí.

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek včera uvedl, že zpracování Topolánkem vyžádané analýzy vítá. "Do sportu jde málo peněz, když to řeknu velmi jednoduše. Proto musíme zjistit, zda jdou do správných míst a na správné účely," řekl Jirásek.

Podle něho se nelze soustředit jen na reprezentaci. "Neřekl bych, že naší sportovní špičce chybějí peníze. Největší problém bych spíše viděl v nižších článcích, tedy třeba ve výběru talentů, v péči o ně a v zabezpečení trenérů," říká Jirásek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video