Okres rozhodne spor města s opozicí

Mohelnice - Vedení Mohelnice čelilo už podruhé v krátké době žalobě kvůli neposkytnutí informací. Soud s občankou Martinou Jeřábkovou prohrálo. Teď Okresní soud v Šumperku posuzoval žalobu zastupitelů opoziční ČSSD, kteří se marně domáhali informací o městské teplárenské společnosti ESMO, vlastněné stoprocentně městem. Soud řízení zastavil a případ předá okresnímu úřadu k posouzení.

"Nejedná se o věc, která patří do pravomoci soudu. Jedná se o vnitřní záležitost města Mohelnice a o vztahy mezi orgány města, jak je upravuje zákon o obcích," zdůvodňuje verdikt soudkyně Ivana Zákravská. "Dle názoru soudu je proto v tomto případě dána pravomoc okresnímu úřadu, nikoli soudu," podotkla.

Opozice hodnotí usnesení soudu jako nešťastné. "Je zvláštní, když se u soudu nemůžeme domoci práva. Ze strany vedení města jde o nepřípustné omezování člena zastupitelstva ve výkonu jeho práce," tvrdí šéfka opozice Jana Hamplová (ČSSD).

Informace o společnosti ESMO požadují opozičníci marně už půl roku.
Starosta Ladislav Kavřík (ODS) zdůvodňuje postoj vedení města obavou z vyzrazení obchodního tajemství.

Starosta Mohelnice Ladislav Kavřík (ODS) tvrdí, že čtyři zastupitelé odmítli podepsat, že informace nikde nezveřejní. "Ostatní je bez problémů dostanou. Nechtěli jsme riskovat, že dojde k úniku tajných informací a leasingová společnost, která na výstavbu nové kotelny poskytla peníze a dodavatel technologie, nás budou žalovat," tvrdí.

Hamplová považuje uváděné důvody za neopodstatněné. "Z principu nelze podepsat něco, co nemá opodstatnění. Zastupitel je zvolen voliči a má mít nárok bez omezení na veškeré informace týkající se města. Jde o hospodaření s veřejnými prostředky, které musí podléhat kontrole," uvedla. Tvrdí, že jsou jiné důvody, proč informace nedostali. "Řada věcí kolem společnosti není v pořádku a není zájem, aby se dostaly na povrch," tvrdí Hamplová.

Přednostka Okresního úřadu Šumperk Anna Podhrázská nechce rozhodnutí soudu hodnotit. Jak se k problému postaví úředníci, neřekla, protože text usnesení ještě na okresní úřad nedorazil.

"My stejně nebudeme městu nic přikazovat. Budeme vycházet ze zákona o obcích. Pokud byl porušen, budeme požadovat nápravu. Když nebude zjednána, jsme povinni vše předat znovu soudu," řekla.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video