Odškodné za Novu: stát shání peníze

  • 478
Firma CME, které má Česko kvůli zničené investici v televizi Nova zaplatit téměř deset a půl miliardy korun, začala peníze tvrdě vymáhat. Čeští politici chtějí vyšetřit, kdo za pokutu může, a přemýšlejí, kde takovou sumu republika vezme.

Poslanecký klub ČSSD žádá vznik sněmovní vyšetřovací komise, která by se zabývala postupem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a odpovědností šéfa televize Nova Vladimíra Železného.

"Česká republika ty peníze má," prohlásil prezident CME Fred Klinkhammer. "Měla zaplatit v pátek, chci, aby zaplatila dnes nebo zítra," dodal. Celková částka každým dnem narůstá o dva miliony korun na úrocích.

Klinkhammer se v neděli také sešel s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), schůzka však nepřinesla žádný konkrétní výsledek. "Jsme připraveni být pružní," prohlásil Klinkhammer.

Česku zbývá poslední naděje. Příští pondělí začíná ve Stockholmu soud, v němž se stát snaží napadnout první fázi celé arbitráže z roku 2001. Český arbitr Jaroslav Hándl tehdy odmítl podepsat závěrečný dokument a tvrdí, že zbylí dva arbitři byli podjatí.

Kdo by podle vás měl pokutu zaplatit?
HLASUJTE V ANKETĚ
"Asi se bude čekat na stockholmský verdikt a v případě, že to potvrdí, budeme muset vydat dluhopisy," prohlásil první náměstek ministra financí Eduard Janota. V rozpočtu na tento rok peníze "na arbitráž" nejsou a podle zdrojů blízkých vedení ministerstva financí už začali vládní politici uvažovat o svolání mimořádné schůze sněmovny, která by o dluhopisech musela rozhodnout.

CME je ochotna na výsledek stockholmského procesu počkat, pokud stát složí bankovní garance a v případě prohry zaplatí i se všemi úroky. Šance na úspěch ve Stockholmu však nejsou příliš velké a čeští politici to vědí. Už v listopadu 2001 si totiž tehdejší předseda sněmovní mediální komise Ivan Langer (ODS) nechal zpracovat stanovisko Ústavu státu a práva.

"Vyhlídky na úspěch sice nejsou příliš vysoké, nějaké však stále existují," odpověděl Langerovi ředitel ústavu Vladimír Balaš, který však neměl k dispozici všechny potřebné dokumenty. Jeho zdrženlivost vychází ze zkušenosti: v historii arbitráží se ještě nestalo, aby verdikt arbitrů zvrátil soud.

Čeští politici proto připouštějí, že země bude muset opravdu pokutu v krátké době zaplatit. Shodli se na tom například nastupující ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD) i předseda klíčového rozpočtového výboru sněmovny Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Vládní poslanci navíc chtějí trestat údajné viníky: Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, která podle arbitráže v roce 1999 rozchod se CME umožnila.

Ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) navrhuje, aby sněmovna radu odvolala. Jeho návrh už podpořil ministr financí Sobotka i menší koaliční strany. Také komunistický místopředseda sněmovny Vojtěch Filip podporu své strany při odvolání rady nevyloučil - ještě před rokem však komunisté při hlasování ve sněmovně radu podrželi.

Proti pádu rady se zatím jednoznačně staví ODS. "Rada je v tom nevinně," citovala ČTK poslance ODS Petra Plevu, podle nějž radní nemohli kvůli zákonu nic dělat. A stejně se hájí i radní: "Slyšel jsem hodně názorů, že se tomu dalo zabránit, ale ještě mi nikdo neřekl konkrétně, jakým způsobem," řekl v sobotu ČTK předseda rady Martin Muchka. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video