ODS v kauze IPB: Nejlepší obranou je útok

Podle všech zveřejněných informací se zdá, že je vládě snad poprvé od počátku jejího vládnutí možno hlasitě zatleskat. Bez jejího souhlasu, aktivní účasti a převzetí politické zodpovědnosti by nebylo možné celou kauzu tak elegantně a hlavně rychle vyřešit. Naproti tomu Klausova ODS má máslo na hlavě už od roku 1993. Asi podle hesla, že nejlepší obranou je útok, začala proto bezhlavě kritizovat, co se dá.

Byla to právě Klausova vláda, která nenavýšením státního podílu na základním jmění banky v ní přišla ve zmíněném roce o majoritu a IPB tak mohl ovládnout management.

Současný ministr financí Mertlík tvrdí, že Nomura a management neměly během půlročního vyjednávání zájem se dohodnout na ničem jiném, než jak si pomoci k dalším penězům na úkor daňových poplatníků. Podle dostupných informací je tato verze velmi blízká pravdě.

O jakém dalším vyjednávání ODS tedy mluví? Má nějaké alternativní řešení? Proč ho veřejnosti dosud nesdělila? Nebo ho nemá?

Měla snad ČNB porušit zákon a nechat fungovat banku, která neměla peníze na proplacení vkladů a platebních příkazů? Měla nechat fungovat banku, která nesplňuje základní předpoklad o dostatečné kapitálové přiměřenosti?

Místo odpovědí a přijetí odpovědnosti se občané ze strany ODS dočkali jen prázdných frází a výpadů na centrální banku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video