Poslanec Václav Klaus mladší (vlevo) a místopředsedkyně strany Alexandra...

Poslanec Václav Klaus mladší (vlevo) a místopředsedkyně strany Alexandra Udženija na jednání volebního sněmu pražské ODS (28. listopadu 2017) | foto: ČTK

Klaus ml. nebude 1. místopředsedou pražské ODS, uspěl Jiří Zajac

  • 321
Václav Klaus mladší v úterý neuspěl ve volbě prvního místopředsedy pražské ODS. Post na regionálním sněmu získal zástupce starosty Prahy 14 Jiří Zajac. Delegáti podpořili Zajace těsnou většinou 36 hlasů, pro Klause ml. hlasovalo 29 z přítomných delegátů. Novým předsedou se stal Tomáš Portlík.

„Svoji roli vidím jako někoho, kdo bude stmelovat celou pražskou ODS a kdo bude fungovat jako spojovací prvek mezi oblastními sdruženími. Takže první, co udělám, bude, že navštívím všechny oblasti, budu se zajímat o jejich názory, abychom fungovali jako jeden tým,“ řekl Zajac. Spolupráce s Portlíkem podle něj bude bezproblémová a ODS je v dobré kondici. Prioritou pro ODS i pro něj jsou komunální volby.

Silný mandát pro Portlíka

Pro místostarostu Prahy 9 a dosavadního 1. místopředsedu Portlíka hlasovalo 63 ze 67 přítomných delegátů, kteří odevzdali 65 platných hlasovacích lístků. Ve funkci nahradil Filipa Humplíka, který už nekandidoval.

„Je to silný mandát a já udělám maximum pro to, abych ODS v Praze připravil do příštích voleb komunálních i senátních,“ řekl Portlík.

Nový předseda pražské ODS Tomáš Portlík na jednání volebního sněmu. (28. listopadu 2017)

Novým prvním místopředsedou pražské ODS se stal Jiří Zajac. (28. listopadu 2017)

V následujících týdnech chce začít dávat dohromady témata, se kterými ODS v Praze půjde do voleb. „Chtěl bych to uzavřít tak, abychom si zhruba v dubnu v květnu formulovali hlavní témata pro Prahu a s programem vyšli kolem května června a Pražanům nabídli jasná řešení na to, co Prahu dneska trápí,“ řekl. Zda bude lídrem kandidátky ve volbách na magistrát, je podle něj předčasné říci.

Portlíka už více než před týdnem podpořil končící Humplík. Také podle něj se musí ODS zaměřit na komunální volby. „Vládnoucí koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice paní primátorky (Adriany) Krnáčové Prahu brzdí,“ řekl v úterý.

Pražská ODS během sněmu rovněž jednomyslně nominovala jako svého kandidáta na předsedu strany dosavadního šéfa Petra Fialu. Na první místopředsedkyni pak navrhli Alexandru Udženiju, která bude funkci rovněž obhajovat. O celostátním vedení budou občanští demokraté rozhodovat 13. ledna v Ostravě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video