ODS chce nepovolený odposlech trestat vězením

  • 35
Český právní řád bude možná bohatší o nový trestný čin - "neoprávněný odposlech". Dopustí se ho každý člověk, který bude poslouchat jiného bez povolení. Pachateli bude hrozit až pět let vězení. Dnes mohou v Česku legálně odposlouchávat jen policisté, a to se souhlasem soudce.

Stínoví ministři vnitra a spravedlnosti Ivan Langer a Jiří Pospíšil z ODS chtějí nový paragraf zapracovat do připravované novely trestního zákona.

Reagují tak na policejní analýzu, která potvrzuje, že počet odposlechů v Česku roste.

O návrhu v neděli prvně promluvil Langer v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. "Chceme také prosadit, aby policie dodatečně informovala každého člověka, kterého odposlouchávala a nevedlo to k trestnímu stíhání," řekl Langer.

Stínoví ministři ODS také chtějí, aby mohla parlamentní komise získat soudní spisy o případech, kde byl využit odposlech.

Ministr vnitra František Bublan proti novému paragrafu nic nemá. Jen návrh na nové pravomoci sněmovní komise se mu nezdál. "Poslanci nemohou kontrolovat soudce, který má být politicky nezávislý," ohradil se v České televizi Bublan.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video