Petr Fiala

Petr Fiala | foto: ČTK

ODS půjde do sněmovních voleb s podporou Strany soukromníků

  • 252
Opoziční ODS se dohodla na spolupráci se Stranou soukromníků před letošními volbami do Poslanecké sněmovny. Uvedl to předseda občanských demokratů Petr Fiala. Soukromníci by měli obsadit zhruba 40 míst na kandidátkách ODS, a to ve všech krajích. Podle Fialy svazek zabrání tříštění sil na pravicové straně politického spektra a posílí pozici obou stran do voleb.

Fiala řekl, že spolupráce ODS pomůže ve volbách, ale diskuse se zástupci Soukromníků také může obohatit o další zkušenosti program, který nyní ODS dotváří a představí v polovině dubna. „ODS se za živnostníky, za střední a malé podnikatele dlouhodobě staví,“ uvedl Fiala. V programech obou stran vidí hodně společného, takže rozhodnutí považuje za logický krok.

Strany budou v předvolební kampani vystupovat pod názvem ODS s podporou Soukromníků, uvedla ODS v tiskové zprávě. Podle předsedy Soukromníků Petra Bajera je dohoda výsledkem zhruba čtvrt roku trvajících jednání. „Jsem rád, že jsme se k tomuto kroku dopracovali a dali veřejnosti jasné stanovisko, co a jak chceme dělat,“ řekl. Strany chtějí podle předsedů pomáhat aktivním a pracovitým lidem a snižovat byrokratickou zátěž.

21.února 2017 v 18:49, příspěvek archivován: 21.února 2017 v 19:29

Živnostníky, střední a malé podnikatele podporujeme dlouhodobě. I proto jsme se domluvili na volební spolupráci se Stranou soukromníků. https://t.co/SiP0LmPNLR

Bajer i Fiala se shodli na tom, že nechtějí štěpit hlasy pravicových voličů „Naopak hodláme spojit energii a vytvořit dostatečnou sílu k zastavení agrolevicové vlády, která vrací naši zemi k totalitním praktikám,“ uvedl Bajer. Nové spojenectví hodlá podporovat zejména živnostníky a malé a střední podnikatele, kterým podle Fialy současná vláda klade vážné překážky. Zmínil mezi nimi kontrolní hlášení či elektronickou evidenci tržeb.

Strana soukromníků získala v posledním sněmovních volbách v roce 2013 0,26 procenta hlasů, v dolní komoře Parlamentu proto nemá zástupce. ODS má díky zisku 7,72 procenta hlasů ve Sněmovně 16 členů strany.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video