S vnukem Švejkova autora si rozumím, říká Michal Hašek

S vnukem Švejkova autora si rozumím, říká Michal Hašek | foto: Čeněk Třeček, iDNES.cz

Odpor ODS k veřejné volbě prezidenta je hysterický, říká Hašek

  • 238
"Ctím svobodu volby. Je-li na výběr mezi tajnou a veřejnou, ať rozhodne většina," uznal předseda sociálnědemokratické frakce ve Sněmovně Michal Hašek. Rozhodně však prý nebude hysterický jako jeho političtí oponenti, kterým veřejná volba vadí a hlasitě ji kritizují.

ODPOVĚDI MICHALA HAŠKA NAJDETE ZDE

Michala Haška čeká nesnadný úkol. Jako šéf poslanců ČSSD zodpovídá za svých 71 "oveček". A před prezidentskou volbou je musí všechny udržet v prošvejnarovském "stádě".

V sociální demokracii přitom opět panuje nervozita. Všichni mají ještě v paměti situaci před pěti lety, kdy se příliš odvážně rozehraná stranická partie proti bývalému předsedovi Miloši Zemanovi vedení vymkla z rukou.

A Zeman trápí své bývalé spolustraníky i letos. Třeba tehdy, když z Vysočiny kladně hodnotí Klausovo pětileté počínání. Podle Haška ale podobné vzkazy nejsou nic nového. "Jistě má právo na názor k prezidentské volbě, jeho vliv na zákonodárce ČSSD však nepřeceňuji ani nepodceňuji," napsal Hašek čtenářům. - více zde

Šéf klubu také musí vyvracet zvěsti o tom, že sedm až deset sociálně demokratických poslanců se v tajné volbě chystá zvednout ruku pro Václava Klause. "Svým kolegyním a kolegům z poslaneckého klubu ČSSD věřím," odmítá pochybnosti o nejednotě klubu. - více zde

Podobné řeči o "zradě" vnímá jen jako mediální a psychologivký trik pravice a věří, že v prezidentské volbě ČSSD uspěje. "Jana Švejnara považuji za dobrého kandidáta se šancí pokusit se získat většinu volitelů a stát se prezidentem ČR," uvedl.

Zda bude volba veřejná, nebo tajná, jsou pro něj téměř rovnocenné alternativy. "Budu respektovat rozhodnutí volitelského sboru. Narozdíl od ODS hystericky nekřičím proti veřejné volbě a nesrovnávám ji s předlistopadovou minulostí," přiznal Hašek. Zároveň si ale posteskl, že místo deseti milionů občanů volí prezidenta jen 281 z nich.

Popere se o křeslo hejtmana
Dvaatřicetiletý poslanec si ale příliš neodpočine ani ve druhé polovině roku. Na podzim ho totiž čeká lítý boj na jižní Moravě, kde se pokusí lidovcům přebrat křeslo hejtmana. Stranické primárky sice vyhrál s přehledem a 111 ze 120 hlasů z něj učinilo volebního lídra, v regionu ho ale bude čekat ještě hodně práce.

Jihomoravský kraj totiž ovládají lidovci, kteří zde také mají svého jediného hejtmana − Stanislava Juránka. V kraji vládnou spolu s občanskými demokraty už osmým rokem.

Hašek se koalici pokusí rozbít a voličům nabídnout změnu. Netají se ambicemi na hejtmanský post. "Chci být historicky prvním sociálnědemokratickým hejtmanem na jižní Moravě," řekl Hašek před časem Právu. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video