Odboráři se chystají Schlinga vytroubit

  • 2
Jednejte s námi, jinak začneme s nátlakovými akcemi. Tak zní výzva odborů směrem k ministrovi dopravy Jaromíru Schlingovi. Odborářům se nelíbí, jak ministerstvo připravilo testy pro autoškoly a zejména nové přezkušování profesionálních řidičů. "Pokud se s námi pan Schling bavit nebude, plánujeme během příštího týdne například jízdu před ministerstvo a tam ho vytroubit. Je totiž také jeden z těch, který testy neudělal," řekl iDNES šéf Odborového svazu dopravy Stanislav Havrlík.

To by ovšem podle Havrlíka byla pouze jedna z těch úsměvnějších akcí. "Potom bychom museli přistoupit na formy méně úsměvné, ať už jde o klasickou demonstraci až po vyhlášení výstražné stávky," říká Havrlík.

Podle něho se s arogancí moci jinak bojovat nedá: "Už nevím, jak bych to panu ministrovi vysvětlil. Na tahu je on."

Ministr dopravy tvrdí, že je připraven k jednání, ale o schůzku prý nebyl požádán. "Žádnou schůzku nikdo nežádal, kdybych ji odmítl, tak bych o tom samozřejmě věděl," řekl ve čtvrtek ČTK Schling.

Schling nezvládl testy z autoškoly

Chcete si vyzkoušet nové testy pro autoškoly? Klikněte SEM

Výsledky najdete ZDE

Zákon řidiče šikanuje, míní odboráři
Odboráři si myslí, že nový zákon řidiče zbytečně šikanuje. "Řidič najezdí 1,5 milionu kilometrů a pak se musí v Praze předvádět komisaři, jak ovládá svůj vůz," pozastavuje se nad novým přezkušováním profesionálů odborový předák, který připomněl i obrovské náklady, které zkoušky stojí daňové poplatníky.

Také samotné testy pro autoškoly jsou podle Havrlíka zavádějící. "Mnohokrát je špatně formulovaná otázka. Navíc na ní mohou existovat až čtyři správné odpovědi," řekl Havrlík. "To je pro nás absolutně nepřijatelné."

Schling: Zkoušky jsou v pořádku
Sám ministr, který zkoušky před nedávnem nezvládl, trvá na tom, že testy jsou vpořádku a že na nich nehodlá nic měnit. "Ten, kdo je nesložil, se musí lépe připravit, aby je napodruhé složil. Není na nich nic špatně," řekl.

Podle Schlingových informací prý 80 procent uchazečů o řidičské průkazy zvládne v dobrých autoškolách napoprvé.

"Každý správný chlap, když už udělá chybu, tak ji přizná. Jsou dvě možnosti: přiznám chybu a je mi odpuštěno. Nebo se dá také říct, ano, neudělal jsem to dobře, nezlobte se na mě, ale odcházím," dodal Stanislav Havrlík.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video