Za vakcíny proti pneumokoku dostanou lékaři peníze včas

Za vakcíny proti pneumokoku dostanou lékaři peníze včas | foto: Profimedia.cz

Očkujte proti pneumokoku, peníze dostanete, vyzvala lékaře Jurásková

  • 1
Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková vyzvala lékaře, ať očkují děti do jednoho roku proti pneumokoku. Peníze od zdravotních pojišťoven prý dostanou dříve, než budou muset vakcínu zaplatit ze svého. Lékařům se totiž nechtělo na vakcínu doplácet.

Až do konce loňského roku kupovali rodiče vakcínu v lékárně sami na recept a museli pak jít s dítětem na očkování. Nyní mají dostat děti očkovací látku včetně aplikace přímo v ordinaci svého lékaře.

Lékařům se ale nová pravidla nelíbí. Ve vakcínách jim prý desetitisíce zůstanou i několik měsíců, protože některé pojišťovny si dávají s platbami načas. - čtěte také Lékaři se do nákupu vakcín proti pneumokoku nehrnou, platí je ze svého

Ministryně zdravotnictví dětské lékaře ale uklidňuje, že peníze od pojišťovny dostanou dřív, než je splatná jejich objednávka u distributora.

"Nový systém je pohodlnější a bezpečnější pro pacienta," ocenil první náměstek ministryně Marek Šnajdr. Když rodiče sami vakcínu vyzvedávali, nebyly zaručeny správné teplotní podmínky pro její uchovávání.

Tratit prý nebudou ani lékaři. Objednají látku u distributora, ale zaplatit mu musejí do 90 dnů. Od zdravotní pojišťovny přitom mají dostat zaplaceno do 30 dnů.

Ministerstvo vyjednalo levnější očkování

Vakcína se podává v několika dávkách, u nejmenších dětí byly potřeba čtyři dávky. Původně platili rodiče za celé očkování 6 až 8 tisíc korun, (za jednu dávku asi 1700 - pozn. red.) ministerstvo ale nyní vyjednalo o třetinu nižší cenu.

Znamená to, že na očkování ušetří i rodiče dětí, na něž se bezplatné očkování nevztahuje.

Ročně vydají zdravotní pojišťovny na toto očkování 250 až 300 milionů korun. Třetinovým snížením ceny jim vznikne úspora 130 milionů korun.

Pneumokokové infekce patří mezi nejčastější i nejzávažnější onemocnění dětí, kterým lze očkováním předcházet. Celoplošné očkování proti pneumokokům plně hrazené z pojištění odsouhlasili čeští zákonodárci v říjnu.

Některé rizikové skupiny dětí se očkují proti pneumokokům až do pěti let věku povinně. Řádově se to týká 4000 dětí ročně. Jsou to děti s porodní hmotností pod 1500 gramů či vážnými vrozenými poruchami imunity.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video