Chronicky nemocné lidi budou očkovat jejich praktičtí lékaři. Ilustrační foto.

Chronicky nemocné lidi budou očkovat jejich praktičtí lékaři. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Očkování proti prasečí chřipce začne v listopadu

  • 20
Očkování proti prasečí chřipce začne v Česku na počátku listopadu. Prvních 200 tisíc dávek dostanou chronici, absolutní přednost budou mít lidé trpící chronickými onemocněním dýchacích cest a kardiaci. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví.

Očkování by se mělo týkat také zdravotníků, kteří zajistí při pandemii péči o pacienty - tedy záchranářů, lékařů na urgentní péči, operačních sálech, odděleních ARO, v laboratořích či porodnicích.

Dále sem patří zdravotníci pracující na infekčních odděleních, kam budou pacienti s chřipkou hospitalizováni. Očkováni budou i hasiči, policisté a lidé nezbytní pro chod státu. Vakcína proti prasečí chřipce se zatím netýká dětí.

Otázky a odpovědi k prasečí chřipce

Vše o nemoci čtěte ve speciálu iDNES.cz

Chronicky nemocné budou očkovat jejich praktičtí lékaři. Ostatní vybraní lidé dostanou vakcínu ve vakcinačních centrech.

Celkově má Česko objednáno dávky pro půl milionu lidí, z toho pro 250 tisíc chronicky nemocných, 160 tisíc zdravotníků a 90 tisíc příslušníků kritické infrastruktury. Dávky budou rozděleny do krajů přiměřeně počtu jejich obyvatel.

Prozatím se podle hlavního hygienika Michaela Víta počítá s tím, že každý pacient dostane dvě dávky.

Do tří týdnů by podle něj mělo vyjít doporučení evropských úřadů, zda se na základě studií bude očkovat pouze jednou dávkou. Milion vakcín, na něž má Česko smlouvu, by v tom případě stačil pro milion lidí, tedy deset procent obyvatel.

kolik je nemocných

K dnešku je v Česku potvrzeno 296 onemocnění prasečí chřipkou, nikdo dosud nezemřel. V EU je evidováno 54 700 nemocných, zemřelo 174. Nejvíce je zasažena Británie se 14 000 pacienty. Na celém světě je doposud 320 000 pacientů, zemřely 4 000.

zdroj: ČTK

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video