ilustrační snímek | foto: ČTK

Vakcína na chřipku pro všechny nevystačí. Pacienti vyžadují pořadníky

  • 369
Chcete se nechat očkovat na chřipku? Zatímco v jiných letech zůstávají praktikům nevyužité vakcíny v ledničce, letos by se na lidi nemuselo dostat. Kvůli koronaviru je zájemců totiž až dvakrát více než vloni. Volají už nyní a požadují pořadníky, někteří praktici spouští rezervační systém.

„Objednával jsem se na podzimní prevenci k praktické lékařce a rovnou jsem si chtěl zamluvit i očkování proti chřipce. Sestra mi naznačila, ať s očkováním nepočítám, protože vakcíny očekávají nejdřív v říjnu a zřejmě jich letos bude málo,“ popsal šestačtyřicetiletý Jan z Prahy. A nebyl jediný. Následkem epidemie koronaviru se lidé bojí a ve velkém se objednávají na očkování proti chřipce.

„Pacienti se nám ozývají již od července s dotazem, zda si již mohou vakcínu objednat,“ sdělila vedoucí praktická lékařka sítě Moje ambulance Ludmila Mazylkinová. Praktici proto přistoupili k jednoduchému řešení – pro zájemce připravili systém rezervace přes webové stránky. Nyní vyplní své kontaktní údaje, v září se jim pak doktor ozve s předpokládaným termínem.

Pacienti o pořadníky stojí, svým praktikům sami volají a žádají rezervaci vakcíny. „Nárůst počtu zájemců je oproti loňsku opravdu enormní, řekněme o nějakých 100 procent. Lidé mě dokonce žádají o zavedení pořadníku, aby měli jistotu, že vakcínu dostanou,“ popsal praktický lékař z Prahy Josef Štolfa.

„Děláme si seznamy. Uspokojíme první ty, co se přihlásili dopředu. Obvoláme je, jakmile vakcíny dostaneme,“ řekl zase praktik z Benátek nad Jizerou Igor Karen.

Covid, nebo běžná chřipka? Za měsíc by mohl být na trhu společný test

A podobně mluví i předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. „Pacienti se už ozývají a ptají se, jak to s vakcínami bude, tedy kdy budou, jestli budou. Eventuálně už mají zájem se nějak registrovat,“ uvedl.

Část praktiků požadavku na vytvoření pořadníku vyhoví, část ne. Má to totiž problém. Lékaři nyní přesně neví, kolik vakcín jim vlastně dorazí. Přijít by mohly už v půlce září, třeba loni je ale někteří praktici dostali až v druhé půlce října. „Rezervovat vakcínu si pacienti mohou pouze v případě, že dostanu ten počet vakcín, který jsem si objednal, což zatím není jisté,“ vysvětlil Štolfa.

Chce se vyhnout situaci, kdy bude mít na pořadníku 700 lidí, k dispozici ale bude mít jen 400 vakcín. Uchýlil se proto ke kompromisu. „Sám jsem udělal pořadník pro ohrožené pacienty – tedy pro diabetiky, kardiaky a pacienty starší pětašedesáti let,“ popsal.

Právě u těchto pacientů je totiž nejvíce žádoucí, aby byli očkovaní na chřipku. Ohrozit by je mohl jednak souběh obou nemocí, tedy covid-19 a chřipky, jednak je může tato nemoc ohrozit i za normálních podmínek. Kvůli tomu jim očkování hradí pojišťovny.

Podle praktiků přitom tvoří tyto skupiny i v letošním roce většinu zájemců. Přesná čísla však v dispozici nemají. „V běžném roce mám ve své ordinaci nějaké procento samoplátců, ale víc než 90 procent očkovaných je z rizikové skupiny,“ uvedl Šonka.

S koronavirem nikdo nepočítal

Že podzim, a tedy souběh respiračních onemocnění, může být krizový, říkají epidemiologové už od jara. V souvislosti s tím apelují na lidi z rizikových skupin, aby se nechali očkovat. Ministerstvo zdravotnictví dokonce plánuje kampaň.

„Chystáme se podpořit podzimní očkování proti chřipce informační kampaní směřovanou zejména na zranitelné skupiny obyvatel,“ popsala mluvčí resortu Gabriela Štepanyová.

Do množství objednaných vakcín se však tato snaha moc nepromítla. Ty si totiž objednává každý praktik sám za sebe, když zájem od pacientů nebude, nikdo mu je neproplatí a vakcíny zůstanou nevyužité v ledničce. Praktik na tom finančně tratí.

A počet objednaných vakcín není vyšší ani kvůli samotné epidemii. Když totiž praktici zasílali distributorům své požadavky, koronavirus ještě nebyl v České republice nijak žhavé téma. „Předobjednávky probíhají na konci předchozí chřipkové sezony, to znamená, že se uzavíraly někdy v lednu nebo v půlce února,“ vysvětlil Šonka.

Roušky se vracejí do kadeřnictví i restaurací. Od září možná až do jara

Výroba vakcíny přitom nějakou dobu trvá. Svaz zdravotních pojišťoven tak sice nasmlouval navýšení počtu vakcín na asi 850 tisíc dávek, stále jde o nižší číslo, než na konci června avizoval epidemiolog Roman Prymula. Ten tehdy říkal, že Česko má od dodavatelů slíbeno 900 tisíc dávek. Loni dostalo Česko podle odhadu ministerstva zdravotnictví asi 800 tisíc kusů vakcíny.

„Každý rok objednáváme 400, někdy 500 vakcín. Letos jsme jich objednali 400 a už od června řeším, že bych jich potřeboval víc,“ popsal praktický lékař Igor Karen. Jestli vakcíny navíc dostane zatím neví.

Česká republika dlouhodobě patří k zemím s nejnižší proočkovaností proti chřipce v Evropě. Ta se dlouhodobě pohybuje jen kolem osmi procent. Nízká je podle dat Státního zdravotního ústavu i proočkovanost rizikových skupin, tam se pohybuje maximálně kolem dvaceti procent. Rada Evropské komise přitom doporučuje členským státům dosáhnout u těchto skupin alespoň 75procentní proočkovanosti.

Každý rok se s nemocí potýká asi deset až patnáct procent české populace a asi třetina dětí. Průměrně umírá v České republice v souvislosti s chřipkou každý rok asi 1 500 lidí. Nebezpečná je nemoc především pro lidi starší 65 let, malé děti, těhotné ženy či pro chronicky nemocné.

Na chřipku zemře ročně až 1500 lidí. Účinnou obranou je očkování:

5. března 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video