V Praze začíná fungovat očkovací centrum v O2 universum. (3. května 2021)

V Praze začíná fungovat očkovací centrum v O2 universum. (3. května 2021) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Nemocnice omezují očkování proti koronaviru. Brát už budou jen své pacienty

  • 32
S otevíráním velkokapacitních očkovacích center omezují nemocnice postupně vakcinaci ve svých zařízeních. Část z nich nově očkuje proti koronaviru jen své pacienty či personál, další chtějí na podobný režim přejít v příštích týdnech.

Jako první k tomuto kroku přistoupila Fakultní nemocnice Motol v Praze. Jejich očkovací centrum funguje v omezeném režimu již od poloviny dubna. 

„Od 14. dubna není Fakultní nemocnice v Motole očkovacím centrem pro veřejnost a to hlavně z důvodu, že zdravotníky nyní potřebujeme na odborných ambulancích,“ popsala mluvčí nemocnice Pavlína Danková. Poukázala přitom na to, že se zdravotníci vrací k plánovaným výkonům, jejich síly jsou tak třeba zde.

„Vzhledem k tomu, že v současné době již funguje celá řada
velkokapacitních očkovacích center, není třeba, aby naše nemocnice
byla i nadále veřejným očkovacím centrem,“ doplnila Danková. Současně ale zdůraznila, že kdyby počty dodaných vakcín zase narostly a vakcinační centra nestíhala, je motolská nemocnice  připravena znovu ve větší míře očkovat.

Odstartovalo největší české očkovací centrum. Odbaví stovky lidí za hodinu

Největší zdravotnické zařízení v Česku není jediné. Podobně zareagovali i v  Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). „Vzhledem k otevření velkokapacitních center v Praze či v regionech a plánovaným dodávkám očkovací látky bude v následujících týdnech očkování postupně utlumováno,“ uvedla mluvčí IKEM Markéta Šenkýřová.

To však podle ní neznamená, že očkovací centrum zcela končí. I nadále podle ní zdravotníci naočkují denně až 500 lidí, kteří již byli zaregistrovaní, nebo kteří jsou chronickými pacienty a o které v nemocnici dlouhodobě pečují.

„Tento počet primovakcinací (podání první dávky, pozn. red.) bude probíhat přibližně do poloviny května, pak bude následovat šest týdnů revakcinace – podávání druhé dávky – až do konce června,“ doplnila.

Co s již zaregistrovanými

Podle Šenkýřové nemocnice nabídla termín pro očkování všem, kteří se již v centrálním registračním systému k vakcinaci v IKEMu přihlásili. „Ty, kteří této nabídky nevyužili do konce dubna, jsme informovali prostřednictvím SMS o tom, aby využili možnosti očkování v jiném očkovacím centru,“ doplnila. Stejné je to podle Dankové i v Motole. Nemocnice naočkovala všechny, kteří se k nim registrovali. 

Problém ale má třiadvacetiletá Tereza. Kód na očkování z motolské nemocnice měla jako chronický pacient, informaci o zrušení registrace na injekci ale nedostala. 

„Po třech týdnech mi stále nepřišel PIN 2. Zkoušela jsem volat na linku 1221, paní mi řekla, že je má registrace v pořádku a že mám čekat. Asi po pěti týdnech jsem se dívala do systému ministerstva a registrace byla zrušena. Nikdo mi nedal vědět,“ popsala. 

Podle Dankové by k takové věci ale dojít nemělo, pokud ano, šlo by o technickou chybu. V každém případě lze registraci ověřit v systému a případně se objednat jinam.

Očkovací centrum v O2 Universum

Provoz center v těchto dvou nemocnicích ovlivnilo i pondělní otevření Národního očkovacího centra v pražském O2 universum. Tam by měli odbavit stovky lidí každou hodinu a při největším nasazení počítá s kapacitou až 7 000 lidí denně.

Změny už zvažují i na dalších místech. „Provoz očkovacího centra budeme postupně utlumovat. Důvodem je počet vakcín, které jsou a budou našemu očkovacímu centru přiděleny. Předpokládáme ale, že bude v určitém omezeném režimu fungovat nadále,“ uvedla mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková.

3. května 2021

„Jednáme o tomto s ministerstvem zdravotnictví a žádné oficiální stanovisko jsme zatím neobdrželi. Je ale pravděpodobné, že se vznikem velkokapacitních očkovacích center se budou některá očkovací centra v nemocnicích postupně rušit,“ řekla mluvčí Nemocnice na Homolce Martin Dostálová.

Regionů se věc netýká

Naopak v regionech zatím z oslovených zdravotnických zařízení nic takového neplánují. Především proto, že míst pro vakcinaci tam tolik nevzniká. „Pokud by bylo v Olomouci zřízeno ‚velkokapacitní‘ očkovací centrum, s čímž se aktuálně nepočítá, bylo by tak jako tak obsazeno našimi pracovníky,“ uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher. Podobně se vyjádřila i mluvčí Fakultní nemocnice Plzeň Gabriela Levorová. 

Naopak na jihu Čech, kde už centra mimo nemocnice vznikají, by ale podobné rozhodnutí přijít mohlo. „V nejbližší době bude k tomuto tisková konference s hejtmanem Jihočeského kraje,“ uvedla Iva Nováková, mluvčí Nemocnice České Budějovice.

Ukončené očkování proti covidu má v Česku na 1,02 milionu lidí, celkem za čtyři měsíce vakcinace vykázali zdravotníci téměř 3,3 milionu injekcí s očkovací látkou. V pondělí byl počet aplikovaných dávek oproti předchozímu týdnu téměř o 11 tisíc vyšší, zdravotníci naočkovali 66 507 lidí.

2. května 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video