Filip Němec s matkou při rehabilitaci

Filip Němec s matkou při rehabilitaci | foto: Anna Vavríková, MF DNES

Ochrnutý Filip z Cizkrajova se chystá do školy. A bude se stěhovat

  • 7
Je to dobrá zpráva. Třináctiletý Filip Němec z Cizkrajova na Jindřichohradecku, který ochrnul před pěti lety po úraze na školním výletě, se chystá opět do školy.

V českobudějovickém Dětském stacionáři Arpida se ale bude učit jen základní prvky komunikace s okolím. Chlapec stále nemluví a jeho stav označují lékaři za bdělé bezvědomí.

"Já si ale nemyslím, že je to bezvědomí, když se směje a reaguje na podněty," namítá jeho matka Martina Němcová.

Filip se začne podle ní učit ve stacionáři od listopadu. Do té doby chce rodina koupit byt v paneláku na nedalekém sídlišti Vltava a pokračuje v hledání parcely pro stavbu domku. Cizkrajov definitivně opouští.

"Chceme být blízko Arpidy, Filip tam bude od pondělí do pátku. Na víkendy se budeme zatím vracet domů, kde manžel pracuje," dodala Němcová.

Němcovi začínají prakticky nový život. S patnácti miliony, které vysoudili jako odškodnění za úraz zaviněný pedagogy školy při koupání na výletě, chtějí získat dům na okraji města s klempířskou dílnou.

Podle Němcové je jejich život teď závislý na výdělcích manžela, sama musela se třináctiletým Filipem zůstat doma. Byt v přízemí paneláku je jen provizoriem, než najdou místo pro stavbu.

Filip ochrnul v červnu 2003 při koupání na výletě, učitelé na něj zapomněli a pod vodou zůstal čtvrt hodiny. To se projevilo na funkci jeho mozku.

Rodina zprvu zvažovala, že mu nechá udělat transplantaci kmenových buněk mozku, kterou nabízí klinika v Dominikánské republice, ale od tohoto záměru nakonec upustila. - čtěte Postižený Filip se bude nakonec léčit v Česku

"Nejdřív jsem si myslela, že za peníze lze pořídit všechno. Už tomu nevěřím. U nás se transplantace nedělá a lékaři mi ji nedoporučují ani jinde," řekla Němcová.

S nehodou měla velké potíže obecní škola v Cizkrajově, která letos definitivně skončila. Obec budovu předělá na penzion pro důchodce.

Podle starosty obce Víta Krušiny začali po úraze rodiče ze školy děti odhlašovat, protože hrozilo, že bude platit patnáctimilionové odškodné. To by zadlužilo i obec. O částku se nakonec podělily Jihočeský kraj, ministerstva školství a financí a Cizkrajov.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video