Na Klínovci napadlo asi pět centimetrů sněhu.

Na Klínovci napadlo asi pět centimetrů sněhu. | foto: Jan Sokol/DOP, ČTK

Ochlazení přineslo do hor první sníh

  • 38
Ačkoli léto podle kalendáře ještě neskončilo, počasí už připomíná podzim se vším všudy. Předpověď na nejbližší dny slibuje nízké teploty, vítr a vydatné deště. Na hřebenech Krkonoš už dnes dokonce krátce sněžilo. V podvečer přišel první sníh i do Krušných hor.

Na Klínovci byla kolem sedmé hodiny večer už pěticentimetrová vrstva mokrého sněhu. Souvislá sněhová vrstva byl i v Loučné pod Klínovcem.

Podle tamního starosty tam nejsou na začátku obvyklé ani sněhové přeháňky, natož souvislé sněžení. To místní znají až o měsíc později.

Sníh na Klínovci

Sněžilo i v Krkonoších
"Není vyloučeno, že na Sněžce i jiných nejvyšších polohách v Česku bude padat déšť se sněhem," řekl ráno iDNES.cz František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu.

"Sněžilo asi půl hodiny, sníh ale tál dříve, než dopadl na zem, nyní už zase svítí slunce, ale je zima," potvrdila odpoledne ČTK recepční z krkonošské Luční boudy.

Sníh může v Krkonoších padat i zítra. Přes den se ale i na hřebenech teploty drží nad nulou. "Okamžitě to tedy bude tát," zklamal Šopko všechny ty, kdo by si chtěli časného sněhu užít.

Moravu čekají vydatné deště
V nižších polohách se lidé musí ve středu a ve čtvrtek připravit na srážky dešťové. "Na východní a jihovýchodní Moravě čekáme vydatné deště," upozornil Šopko.

Teploty se v následujících dnech budou pohybovat mezi 12 a 16 stupni. Chladněji bude na Karlovarsku, kde studená fronta ochladí vzduch na pouhých 6 až 9 stupňů.

Foukat bude čerstvý severní vítr o rychlosti až 40 kilometrů v hodině. V nárazech bude mít na horách přes sto kilometrů v hodině, což je vichřice, upřesnil Šopko.

Předpověď na zbytek září se podle Šopka nemění. Druhé dvě dekády by měly být srážkově průměrné. Teploty stoupnou na 16 až 22 stupňů. - více zde

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video