Dušičky se slaví i na Slovensku. Na hřbitovy v Bratislavě přišly už v sobotu stovky lidí.

Dušičky se slaví i na Slovensku. Na hřbitovy v Bratislavě přišly už v sobotu stovky lidí. | foto: ČTK

OBRAZEM: Vzpomínky na zemřelé rozzářily hřbitovy

  • 2
Se začátkem listopadu je už od středověku spojena vzpomínka na zemřelé blízké. I letos lidé u hrobů zapalovali svíčky. Po sobotním svátku Všech svatých přišla v neděli Památka všech věrných zemřelých, lidově Dušičky. Parkoviště před hřbitovy někde praskala ve švech.

FOTOGRAFIE ZVĚTŠÍTE KLIKNUTÍM
(autor: MAFA, ČTK)

Dušičky v roce 2008

Slavení Dušiček zavedl roku 998 opat Odilo z kláštera v Cluny. Chtěl zamezit praktikování přežívajících pohanských obřadů. Ve 13. století se zvyk rozšířil po celé západní církvi. U nás je zvykem navštívit na hřbitově rodinný hrob a zapálit zesnulým svíčku.

Dušičky v roce 2008

V posledních letech křesťanská tradice "svádí souboj" s původně keltským Halloweenem, který se těší oblibě zejména v Americe. Na českých hřbitovech tak lze dnes spatřit mezi zapálenými svíčkami i typickou vydlabanou dýni.

Dušičky v roce 2008

Řada hřbitovů čelí o Dušičkách největšímu náporu návštěvníků. Například parkoviště u hřbitova sv. Otýlie v Českých Budějovicích bylo přeplněné auty.

Dušičky v roce 2008

Někteří lidé šli svíčky ke hrobu svých blízkých zapálit už v sobotu, na kterou připadal svátek Všech svatých. Na hřbitov v Kuřimi se trousili i po setmění.

Dušičky v roce 2008

Svátek Všech svatých slaví i sousední Rakousko. Sobotní obřad ve městečku Lofer, které leží poblíž Salcburku, navštívily desítky lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Církev, hřbitov

Video