Naděje na dožití Čechů se poprvé snížila. Zhoršili své návyky a přibrali

  • 64
Střední délka dožití se v Česku dlouhá desetiletí zvyšovala. Loni se však pozitivní vývoj zlomil, naděje na dožití klesla mužům o rok a ženám o 0,7 roku. Češi se během lockdownu odnaučili hýbat, na vině je i stres. Více než polovina lidí žije s vyšší než optimální hmotností, varují lékaři.

Za poslední desetiletí křivka dožití stoupala. U žen se vyšplhala až na 81,9 let, u mužů na 76,1 roku věku. Nyní však nastal zlom a šance dožití se snížila. U žen o 0,7 roku, u mužů o celý rok.

Zdravotní stav Čechů není dobrý, tvrdí lékaři z Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) a 1. LF UK. Dokazuje to i doba, jakou průměrný obyvatel Česka žije s chronickou nemocí. Zatímco Čech s ní žije 20 let, Švéd oproti tomu pouze tři roky. „Pandemická doba jasně ukázala, že lidé žijí na hraně svých fyzických možností a pokud se objeví jakýkoliv nečekaný zdravotní problém, může pro ně být fatální,“ tvrdí Michal Vrablík, zástupce přednosty 3. interní kliniky VFN a 1. LF UK.

Třetina 65letých mužů přitom trpí zdravotními handicapy, které je omezují v běžných každodenních aktivitách. Dvě třetiny lidí žijí s vyšší než optimální hmotností. Odborníci mají jasný recept na to, jak negativní trend zvrátit. „Změna životního stylu, predevším pravidelný pohyb, dokáží zvrátit metabolické a kardiovaskulární choroby a prodlouží život v plném zdraví o několik let,“ dodal Vrablík.

Jak vypnout hlad? Nové léky jsou budoucnost léčby obezity, říká chirurg Fried

Velkou roli hrála podle odborníků pandemie koronaviru, kdy Češi omezili až o 90 procent aktivní pohyb. „Opakující se lockdowny, stres a méně pohybu zamenají jediné - po několika letech stabilní úrovně hmotnosti šla váha Čechů nahoru,“ poznamenal Martin Matoulek, vedoucí lékař XXL centra III. interní kliniky VFN a 1. LF UK. Lidé také začali jíst víc cukrů a tuků, přidali ve slazených limonádách a fastfoodových jídlech. Přibylo i dětské obezity.

Jaká je vaše váha?

celkem hlasů: 893
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 8. června 2022. Anketa je uzavřena.

Podle lékařů je proto důležité, aby se lidé opět začali víc hýbat. Pohybem se přirozeně změní i chuťové preference. „Tělo si při pravidelné a vyšší fyzické zátěži začne přirozeně říkat o jídla s vyšším obsahem komplexních sacharidů a bílkovin, naopak méně budeme mít chuť na tuk,“ radí Matoulek.

Poprvé za dlouhá desetiletí došlo k důležitému zlomu. Největší podíl lidí zemřel na chronická oběhová onemocnění.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video