O leadrovi čtyřkoalice se rozhodne do konce ledna

Po tajné volbě rozhodla Celostátní konference KDU-ČSL, že kandidátem KDU-ČSL na funkci společného leadera čtyřkoalice bude někdejší náměstek ministra vnitra Jaroslav Kopřiva. Ten věří, že uspěje i v rámci celé čtyřkoalice. Očekává se, že jeho největším soupeřem bude politik nominovaný Unií svobody, která zvolí svého kandidáta v pátek. O tom, kdo stane v čele tohoto uskupení, sestaví stínovou vládu a bude jejím kandidátem na premiéra, rozhodne do konce ledna osmičlenná politická rada čtyřkoalice. Jaroslav Kopřiva se před několika dny zúčastnil on-line rozhovoru na iDNES, jeho odpovědi naleznete ZDE.

Jaroslav Kopřiva se před několika dny zúčastnil on-line rozhovoru na iDNES, jeho odpovědi naleznete ZDE.

KDU-ČSL chce prosadit svolání shromáždění předních komunálních politiků, krajských zastupitelů, zákonodárců a vedení jednotlivých čtyřkoaličních stran, před něž by pak předstoupili navržení kandidáti na leadera.

Postupné sbližování lidovců, unionistů, ODA a DEU by podle
KDU-ČSL mělo v nedaleké budoucnosti vyústit ve sloučení v jedinou stranu. Kopřiva uspěl u většiny členů stranického vedení se svojí představou, že sbližování by mělo být postupné a rozhodnutí o sloučení do jedné strany by mělo padnout po vítězství čtyřkoalice
ve volbách v roce 2002 a jejím vstupu do vlády. Takovým debatám se v zásadě nebrání ani zástupci ostatních stran čtyřkoalice.

Volby
Jaroslav Kopřiva, který nyní působí jako generální sekretář České katolické charity,  dostal přednost před místopředsedou strany Cyrilem Svobodou. Prosazovalo ho užší vedení strany včetně lidoveckého předsedy Jana Kasala. Ze 74 odevzdaných hlasů se pro Kopřivu vyslovilo 42, pro Svobodu jich bylo 32.

Bezprostředně po vyhlášení výsledků voleb Kopřiva poděkoval přítomným delegátům za důvěru, která je podle něj sice zavazující, nikoli však svazující.

Kopřivova Mission Impossible
Připustil, že prosadit se v rámci celé čtyřkoalice nebude snadný úkol. "Vím, že mě vysíláte na něco, co by se možná mohlo v akčních filmech nazvat Mission Impossible," prohlásil ironicky.

Uvedl, že ostatním stranám čtyřkoalice hodlá nabídnout hlubší integraci a perspektivu vítězství v příštích parlamentních volbách.

I poražený a viditelně zklamaný Svoboda, který Kopřivovi vzápětí poblahopřál k vítězství, označil za hlavní a společný úkol čtyřkoalice vítězství ve volbách.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video