ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Rozšiřuje se unikátní telefonická linka. Pomůže s otázkami genderu i orientace

  • 12
Centrum pro sexuální zdraví a intervence Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) přichází s unikátním projektem. V Česku spustilo telefonickou linku SexHelp. „Na lince vytváříme bezpečné prostředí, kde mohou lidé otevřeně hovořit o svých emocích a otázkách týkajících se jejich sexuality a identity,“ říká garantka nové linky Kateřina Klapilová, vedoucí Centra pro sexuální zdraví a intervence NUDZ.

Světlo světa spatřila linka v červenci 2023. V první fázi se zaměřila na oblast sexuálních preferencí a problematického sexuálního chování. V roce 2024 však dochází k významnému rozšíření, a to zejména o oblasti sexuální orientace a genderové identity. Služby linky jsou poskytovány bezplatně, anonymně a jsou k dispozici i blízkým osobám a odborníkům.

„Jedná se o unikátní koncept, který navazuje na dobrou praxi z tuzemska i zahraničí. Dosavadní zájem se i pouze s minimální propagací vyrovná obdobným linkám fungujícím v zahraničí,“ popisuje Klapilová, která také vysvětlila, co dalšího ještě v lince přibude.

„Nyní dochází k rozšíření o oblast sexuální orientace, transgender a genderově rozmanité identity. V následné fázi se bude jednat o rozšíření o další sexuologické problémy, jako jsou sexuální dysfunkce či kompulsivní a návykové chování v sexualitě,“ říká garantka nové linky.

V bezpečí a bez předsudků

Linka nabízí intervenci, informace i podporu, a to zejména v oblastech týkajících se dopadu nastavení sexuality na zdraví osob. „Jedná se zejména o úzkostně-depresivní syndromy, sebevražedné myšlenky, coming-out, zkušenosti se šikanou či diskriminací nebo možnosti léčby v oblasti zdravotnictví,“ doplňuje Klapilová.

Linku obsluhují proškolení krizoví konzultanti, kteří v akutních případech mohou poskytnout i možné opakované konzultace.

Pomoci mají online terapie. Sledovanost dětského porna stoupla

„Na lince vytváříme bezpečné prostředí, kde mohou lidé otevřeně hovořit o svých emocích a otázkách týkajících se jejich sexuality a identity. Díky našemu proškolení v těchto oblastech umíme nejen poskytnout potřebné informace a podporu, ale zejména citlivě pokládat otázky, což klientům často hovor usnadní. Jsme často první, s kým o svých problémech či nejistotách v oblasti sexuality hovoří, bezpečný prostor pro tuto oblast v Česku dosud chyběl,“ doplňuje Klapilová z NUDZ.

Linka by tak mohla do jisté míry nahradit pracovníky jiných služeb, ať už z oblasti zdravotnictví nebo služeb krizové intervence. Ti totiž často nemají pro řešení takových problémů dostatek prostoru ani proškolení. Postupně navíc vytváří databázi dostupných odborníků a služeb pro jednotlivé sexuologické oblasti v Česku, na které bude možné klienty v případě potřeby odkázat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video