Lech Kaczynski

Lech Kaczynski zvítězil v polských prezidentských volbách. (23. října 2005) | foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Nový vůdce Polska slíbil všechno. Co splní?

Pokud někdejší dětská filmová hvězda a nový polský prezident Lech Kaczynski splní jen část toho, co říkal před volbami, čekají nejen jeho zemi, ale i celou Evropu pěkná překvapení. Prokatolický konzervativec, antikomunista a velmi silně sociálně cítící Kaczynski vnese na evropskou politickou scénu zcela jistě nové prvky.

Podle všeho i takové, které vyvolají rozpory a konflikty.

Kaczynski totiž na mnoha frontách flirtuje s populistickými názory a před volbami je rozehrál v mnoha směrech. Uvidíme, zda se teď uklidní, nebo vlétne do sporů po hlavě.

Například Evropská unie je pro něj prioritou, ale odmítá společnou zahraniční politiku a chce daleko tvrději obhajovat polské národní zájmy. V tom by mohl být blíže Václavu Klausovi, ale bude daleko od některých západoevropských politiků.

Servítky si nastávající hlava polského státu nebere ani při výrocích o někdejších nepřátelích – Německu a Rusku – s nimiž podle něho nejsou všechny účty vyřízené.

Jako primátor zakázal Kaczynski průvod gayů Varšavou. Zároveň však pořád tvrdí, že je odpůrcem jakékoli diskriminace kvůli sexuální orientaci. Přiznal, že by podepsal zákon zavádějící trest smrti. Ale je si vědom, že jeho zavedení zamezují mezinárodní úmluvy.

Lech Kaczynski tímto způsobem důsledně brnká na populistickou strunu, i když ví, že mnoho jeho radikálních představ nelze realizovat.

Nechtěl by však někdo slyšet, že zatočí s korupcí? Kaczynski slíbil, že to udělá. Vlastně slíbil, že udělá všechno, co si veřejnost přeje. Od 23. prosince dostane příležitost, aby ukázal, co dokáže.

Zatím jen hodně sliboval. A to je málo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video