Zima na Lysé hoře v Beskydech.

Zima na Lysé hoře v Beskydech. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Hory čeká nová sněhová nadílka, kvůli větru se budou tvořit jazyky

  • 27
Do středečního rána napadne na horách až dvacet centimetrů nového sněhu, zejména na Šumavě. Ráno zesílí vítr a budou se tvořit jazyky. Přes den pak napadne dalších dvacet centimetrů, uvedl v úterní výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Kolem tlakové níže nad severovýchodní Evropou k nám bude proudit chladný a vlhký vzduch od severozápadu. V důsledku kombinace trvalejšího sněžení a čerstvého nárazového větru očekáváme v horských oblastech ve středu 13. 1. zejména v polohách nad 600 m tvorbu sněhových jazyků, ojediněle na horách i sněhových závějí,“ uvádějí v aktuální výstraze meteorologové.

Sněhové jazyky hrozí od 600 metrů nad mořem v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském, Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém, Zlínském, Moravskoslezském a Olomouckém kraji, stejně jako v Kraji Vysočina. Výstrahu označenou jako nízký stupeň nebezpečí ohraničili časovým pásmem od středy 6:00 do stejného času ve čtvrtek.

Nový sníh podle výstrahy napadne v Plzeňském a Jihočeském kraji. „Na horách napadne od úterního do středečního rána většinou od 5 do 20 cm, na hřebenech Šumavy místy kolem 20 cm nového sněhu. Od středy rána do čtvrtka rána předpokládáme novou sněhovou pokrývku na horách od 5 do 20 cm, na Šumavě místy 20 až 25 cm,“ uvádí ČHMÚ.

Nejsilněji má podle výstrahy sněžit ve středu během dne, kdy na hřebenech Šumavy může spadnout víc než 15 cm sněhu za 12 hodin. „Zesilování větru se předpokládá ve středu v ranních hodinách zpočátku na jihozápadě Čech, postupně i na ostatním území. Nárazy větru dosáhnou místy 15 až 20 m/s (do 70 km/h), na hřebenech hor ojediněle kolem 25 m/s (90 km/h),“ varují meteorologové.

Vzhledem k očekávanému vývoji počasí doporučují sledovat dopravní zpravodajství, jezdit velmi opatrně a počítat s prodloužením doby jízdy. „Doporučuje se zimní výbava, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku,“ uvádějí. Na horách pak mají lidé sledovat informace Horské služby a dodržovat jejich pokyny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video