Do nového roku hlavně naději! Politici a další osobnosti přejí čtenářům iDNES.cz

  • 168
„Ať naděje a láska zvítězí nad zlem a nenávistí!“ I touto parafrází slavného výroku exprezidenta Václava Havla přejí do roku 2024 čtenářům MF DNES a iDNES.cz osobnosti z politického a veřejného života. Co vše na závěr roku, který byl poznamenán tragédií na pražské filozofické fakultě, vzkazují?

Milena Králíčková, rektorka Univerzity Karlovy

Milena Králíčková

Milé čtenářky a čtenáři,

ve světle tragických událostí ze čtvrtka 21. prosince, které šokovaly a zdrtily nejen akademickou obec Univerzity Karlovy, ale i českou veřejnost, se mi jen velmi těžko hledají slova, která by vyzněla optimisticky, jak by tomu u novoročního přání mělo být. Když se však zamyslím nad tím, co se stalo, a jak nás tyto události ovlivňují, přála bych nám všem do nového roku hlavně naději.

Naděje může mít řadu podob a každý ji nalézá v něčem jiném – nadějí mohou být naše víra, přátelství, práce či láska. Hlavní však je neztrácet ji, hýčkat ji a opatrovat, protože bez ní je těžké hledat smysl života. Naděje znamená budoucnost, dává nám sílu jít dál. I za ty, jež již naději a světlo sami nést nemohou.

Nenechme se proto udolat zlem, nedávejme mu nad námi tu moc. Mé novoroční přání pro nás všechny bych tedy shrnula do parafráze slavného výroku pana prezidenta Václava Havla: „Ať naděje a láska zvítězí nad zlem a nenávistí!“

Petr Fiala (ODS), premiér

Premiér Petr Fiala při vánočním projevu 26. prosince 2023

Vážení občané,

máme za sebou obtížné roky, kdy jsme se museli vypořádat s řadou krizí, které nás stály hodně sil. Příští rok ale máme naději na změnu k lepšímu. Inflace se vrátí k obvyklým hodnotám, ekonomika poroste, a to znamená, že porostou i reálné mzdy a naše životy budou opět vypadat tak, jak jsme byli zvyklí.

Příští rok také oslavíme dvacet let v EU a 25 let v NATO. Je to příležitost, kdy se můžeme ohlédnout za tím, co se naší zemi podařilo, v čem jsme se posunuli, ale také si připomenout, jak obtížnými momenty jsme museli společně projít, a že jsme z toho všeho nakonec vyšli posíleni. Vážení občané, přeji vám všem hodně štěstí, zdraví a co nejlepší rok 2024.

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), předsedkyně Sněmovny

Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Milé čtenářky a čtenáři, vážení spoluobčané,

rok 2023, který se nezadržitelně chýlí ke svému konci, byl pro mnohé z nás plný řady více či méně náročných výzev. Pevně věřím, že do roku 2024 vstoupíme všichni silnější díky důvěře ve schopnosti těmto výzvám úspěšně čelit i poučenější z našich minulých nezdarů.

Naše nezdary totiž ve skutečnosti představují vzácný dar v podobě příležitosti rozvíjet se v oblastech, ve kterých máme stále ještě prostor pro zlepšení. Říká se, že jen ten, kdo nic nedělá, nic nezkazí. Neříká se už ale, že ten, kdo nic nedělá, také nikdy nedosáhne naplnění svých cílů a snů. A protože naše cíle nejsou v podstatě nic jiného než sny s jasně vytyčeným termínem uskutečnění, ráda bych vám popřála, ať se vám v 366 dnech nadcházejícího roku daří plnit si všechny vaše sny.

Miloš Vystrčil (ODS), předseda Senátu

Předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS přednesl adventní poselství (18. prosince...

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

pomalu končí rok 2023, který bude navždy spojen s tragickými událostmi, které musely zasáhnout každého z nás. Prosím, abychom kromě neuvěřitelně silné vlny solidarity a podpory těm nejvíce postiženým a zasaženým, dokázali spojovat své síly také v roce 2024. Doba, ve které žijeme, nám sice přináší spoustu možností a vymožeností, zároveň však často klade na nás samotné zvýšené nároky po stránce duševní i tělesné.

Každý den k nám přichází spousta podnětů a dobrých i špatných zpráv a my se s nimi musíme vyrovnávat. Často člověk ani neví, čemu může a čemu by naopak neměl věřit. Jsem přesvědčen, že v dnešní době je více než kdy jindy důležitá soudržnost v rodinách i mezi příbuznými a přáteli.

Také je důležitá solidarita a schopnost si zachovat zdravý selský rozum a historickou paměť. Je proto dobré si sem tam připomenout, jak jsme žili dříve a jak se náš život, oproti relativně nedávnému našemu životu nebo životu našich předků, změnil. Také je dobré si uvědomit, jak se dnes žije lidem na jiných místech naší planety a jaké problémy ve srovnání s námi musí řešit.

Do nového roku 2024 nám všem tedy kromě toho zdraví a štěstí tedy přeji také dostatek lidské soudržnosti, solidarity a optimismu.

Andrej Babiš, šéf hnutí ANO

Hostem pořadu Rozstřel je Andrej Babiš, předseda opozičního hnutí ANO.

Vážení čtenáři,

tragická událost z 21. prosince 2023 jako by dala příznak celému uplynulému roku a člověk má skoro pocit, že na něj prostě nemůže vzpomínat v dobrém. Já bych vám všem přál, abychom takový pocit už nikdy nezažili, aby každý další rok byl rokem dobrým. A ať už ten uplynulý rok byl z vašeho osobního pohledu jakýkoliv, přeju vám, ať ten nový je pro vás lepší. Ať jste spokojení a šťastní, ať je to rok pro vás úspěšný, a ať se jsou vaše rodiny spolu a v bezpečí.

Ale hlavně, a to je to nejdůležitější, hlavně vám přeju zdraví. Myslete na to, že bez zdraví není nic, a starejte se o to své, ale i lidí kolem vás. Mluvím o tom často a využiju toho i teď. Spoustě zdravotních problémů se dá předejít, pokud je nebudeme přehlížet. Jménem celého hnutí ANO bych vám proto chtěl ještě jednou popřát úspěšný rok 2024 a zdraví pro vás i všechny vaše blízké.

Věra Jourová, eurokomisařka

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová diskusním pořadu iDNES.cz...

Milí čtenáři,

vloni jsem vám na těchto řádcích přála, aby skončila doba nejistoty a pochmurné nálady. Totéž vám přeju i letos a navíc tohle přání píšu pod dojmem z otřesného zločinu a tragédie, která se stala na Filozofické fakultě UK. Sama jsem ji navštěvovala 5 let a nedokážu si představit tu hrůzu, která se tam odehrála.

Přeji tedy i více bezpečí a jistoty do Vašich životů. Žijeme bohužel stále pod velkým tlakem. Válka na Ukrajině je vleklá a vyčerpávající, optimismu nikomu nepřidal ani konflikt na Blízkém východě. Mysleme na to, že naše situace není, v porovnání s lidmi v konfliktních zónách, tak složitá. Uvědomujme si každý den, že se máme dobře, když žijeme v míru, demokracii a relativním dostatku.

Věřme, že se věci budou v dobré obracet, když o to budeme usilovat naším vlastním přičiněním. Buďme vzájemně tolerantní, otevření, upřímní a pomáhejme si. Nenávist a zloba už v historii napáchala velké škody. Nedovolme to znovu. Snažme se raději v nejistém globálním světě hledat malé osobní radosti pro každého z nás a naše blízké.

Přeju Vám do nového roku hodně zdraví, spokojenosti, splněných přání a úspěchů, ať už to budou velké věci nebo jen každodenní malá chvilka štěstí.

Přeju Vám naplněný rok 2024!

Jana Černochová (ODS), ministryně obrany

Ministryně obrany Jana Černochová

Vážení čtenáři,

v prvé řadě si přeji, abychom příští rok mohli prožít v míru a v bezpečí. Jak vidíme z války na Ukrajině, z řádění teroristů v Izraeli nebo z šílené střelby v Praze, není to vůbec samozřejmé. Myslím na všechny blízké těch, kteří zahynuli rukou šíleného vraha na Filozofické fakultě UK, na příbuzné obětí vrahů z Hamásu i na oběti nesmyslné agrese Putinova režimu.

Našim ukrajinským i izraelským přátelům přeji, aby i oni mohli konečně žít spokojený a klidný život, stejně jako můžeme většinou my v centru Evropy.

Věřme proto tomu, že se v roce 2024 konečně podaří válečné i jiné vražedné běsnění zastavit a agresoři pochopí, že násilí není řešením. Chovejme se proto i příští rok k sobě jako lidé, kteří se vzájemně respektují a soucítí s těmi, kdo trpí nejen válkou, ale i tím, že k nim osud nebyl štědrý a potřebují pomoc tady u nás doma. Tento křesťanský přístup nás zařazuje do západní demokratické Evropy, tam, kam patříme a chceme patřit. Pokoj všem lidem dobré vůle.

Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně

Lenka Bradáčová

Vážení čtenáři,

digitální prostor mění nejen svět kolem nás, ale logicky i nás samé. Jinak tomu nebude ani v roce příštím. Mějme prosím na paměti, že pravidla lidského soužití, mravní nevyjímaje, by měla platit stejně ve světě reálném jako i kybernetickém.

Že nenávist, která se čím dál častěji vkrádá do našeho okolí, je nebezpečná lidská emoce často pramenící z nevědomosti a strachu a že je na každém z nás jí říci jasné ne. Ať nám tedy nechybí odvaha vyvracet lži a pojmenovávat věci pravými jmény. Vše dobré v roce 2024.

Martin Vondrášek, policejní prezident

Policejní prezident Martin Vondrášek představil na tiskové konferenci reformu...

Milí čtenáři, vážení spoluobčané,

dovolte mi, abych vám do roku 2024 jménem celé Policie České republiky popřál pevné zdraví, mnoho osobních i profesních úspěchů a pozitivní mysl.

Policie České republiky je službou veřejnosti, a těmi, kdo mají kvalitu naší služby hodnotit, jste vy. Mohu vás ujistit, že i v příštím roce budou příslušníci a občanští zaměstnanci policie připraveni udělat maximum pro to, aby zajistili co možná největší míru naší vnitřní bezpečnosti.

O tom, že nejde o službu jednoduchou, by jistě mohla hovořit řada mých kolegyň a kolegů. O to cennější je pro každého z nás pocit uznání za dobře odvedenou práci, kterého se nám od Vás, občanů naší země, dostává.

Mohu-li mít jedno skromné přání, nešetřete s prostým poděkováním v případech, kdy jste s námi spokojeni, a nebojte se nás upozornit na to, co se Vám nelíbí, a je v naší kompetenci. Oceníme to úplně stejně, jako každého občana, který si činí vlastní úsudek na základě relevantních informací a faktů.

Závěrem mi dovolte poděkovat za vaši důvěru, kterou Policii ČR projevujete, i za Vaši všímavost a spolupráci, bez níž se při zajišťování vnitřní bezpečnosti, zvláště po tragických prosincových událostech, neobejdeme.

Ivan Bartoš, předseda Pirátů

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Vážení čtenáři,

původně jsem chtěl toto přání do nového roku napsat v trochu svátečním a odlehčeném duchu. Pak ale přišla tragédie na filozofické fakultě v Praze, která tím nejbrutálnějším způsobem zasáhla do osudů mnoha lidí, jejich rodin i přátel. A bez nadsázky otřásla celou naší zemí.

Všichni si tak přejeme hlavně jediné: aby již nikdy nikdo nemusel něčím takovým projít. Aby naše společnost dokázala podobnému násilí, potažmo jakýmkoliv projevům násilí a nenávisti, co nejvíce předcházet a minimalizovat jejich rizika. Byť zcela vyloučit se bohužel nedají nikdy.

Každému přeji, aby měl - a to nejen po příští rok - po svém boku blízké, se kterými může sdílet to dobré i to špatné. A u kterých může i v těch nejtěžších chvílích najít oporu, zdroj útěchy a síly. Jsme si navzájem tím jediným, co máme a na čem opravdu záleží.

Vlastimil Válek (TOP 09), ministr zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Vážení čtenáři,

rok 2023 je takřka za námi a já bych Vám chtěl ze srdce popřát krásné svátky, šťastný Nový rok a úspěšný rok 2024, ať už pracovně, či v kruhu Vašich blízkých.

K tomu jako lékař ale připojuji i jednu prosbu. Byť je úsloví o tom, že zdraví máme jen jedno, poněkud otřepané, tak je i beze zbytku pravdivé. Je nesporné, že prevence je nejlepší způsob, jak jít pevnému zdraví naproti. A české zdravotnictví a vaše zdravotní pojišťovna v tomto směru nabízejí opravdu velký prostor a podporu.

Neváhejte a proberte se svým lékařem, jak se o své zdraví postarat v předstihu, abyste všechen volný čas mohli věnovat svým blízkým, zájmům nebo čemukoli jinému, co máte rádi. Prvním krokem k vlastnímu zdraví je rozhodnutí každého z nás. A já jako ministr zdravotnictví udělám vše proto, aby všichni, kdo se o své zdraví chtějí starat, měli tu cestu co nejjednodušší.

Přeji vám vše dobré a pevné zdraví v roce 2024!

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video