Před komisí hovořil i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman (29. srpna 2017).

Před komisí hovořil i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman (29. srpna 2017). | foto: Michal Šula, MAFRA

Dejme nejvyššímu státnímu zástupci Zemanovi deset let navíc, navrhl Senát

  • 27
Návrh novely zákona o státním zastupitelství, který by zajistil současnému nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi deset let navíc, schválil Senát a poslal ho poslancům. To, aby měl Zeman garantovanou svou pozici ještě minimálně na deset let, navrhl senátor zvolený za ČSSD Miroslav Antl a získal pro to drtivou podporu senátorů.

Před prázdninami plnily náměstí protesty kvůli obavám, aby se nová ministryně spravedlnosti za ANO Marie Benešová nesnažila vyměnit nejvyššího státního zástupce. Benešová to odmítla a chystá vlastní návrh.

Podle něj by Pavlu Zemanovi, který by se už o funkci nejvyššího státního zástupce nemohl znovu ucházet, skončilo jeho funkční období uplynutím dvou let ode dne nabytí účinnosti zákona, tedy na konci roku 2023.

Senát chce kvůli posílení nezávislosti státních zástupců zavedení jejich funkčních období a stanovení podmínek, za nichž by mohli být odvoláni. Obdobné úpravy předložili i poslanci. I senátoři navrhují desetileté funkční období pro nejvyššího státního zástupce a sedmiletého pro vrchní, krajské a okresní žalobce. Státní zástupci by mohli být předčasně odvoláni jen pro kárné provinění. Noví žalobci ve vedoucích pozicích by museli mít nejméně šestiletou právní praxi a jako státní zástupci působit nejméně tři roky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video