Získat podporu už brzy nebude tak jednoduché. Ilustrační foto.

Získat podporu už brzy nebude tak jednoduché. Ilustrační foto. | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Nová vláda přitvrdí proti zneužívání dávek. Už v září

  • 431
Formující se vláda představila svůj plán, jak zarazit rostoucí výdaje na sociální dávky a podpory v nezaměstnanosti. Už prý nebude stačit jen vyplnit formulář na úřadě a natáhnout ruku. Bude víc kontrol a příjemcům dávek přibudou nové povinnosti. Důslednost, kterou zavedly některé obce, má fungovat všude.

Sociální dávky jen pro lidi, kteří opravdu nemají z čeho žít, perfektně plní své povinnosti a z příspěvku si nekupují hlouposti. Čerstvá koaliční smlouva slibuje, že nová vláda vnese do vyplácení dávek jasná a nekompromisní pravidla. Lidé, kteří na systému parazitují, to podle tohoto plánu budou mít o hodně těžší. A "eráru" to přinese úsporu minimálně jedenáct miliard korun.

Kdy se to stane? "Legislativní změny budou pravděpodobně od 1. ledna příštího roku. Větší tlak na kontrolu a potírání práce načerno pocítí lidé do dvou měsíců," plánuje Jaromír Drábek, budoucí ministr práce.

PŘEHLEDNĚ: Velké změny v dávkách

Z velké části se inspiruje úspěšnými opatřeními některých radnic zejména v severních Čechách, kde je nejvyšší nezaměstnanost. Vláda chce, aby každý, kdo bere podporu v nezaměstnanosti, něco dělal. Už dnes to tak začíná fungovat u dlouhodobě nezaměstnaných, kteří pracují pro obec. Když odmítnou, dávka se jim krátí. U krátkodobé nezaměstnanosti má práci zajistit stát.

"Odpovědnost zorganizovat veřejnou službu musí být na úřadech práce. Obce budou mít nicméně možnost využít levně nebo zadarmo takovou práci," vysvětluje Drábek. Nově se bude sledovat, zda příjemci dávek posílají své děti do školy. Úředníci také vyrazí do terénu prověřit, jestli rodina skutečně nemá z čeho žít.

Aby rodiče dávky určené dětem neutratili za alkohol nebo hazard, budou je ve vybraných případech dostávat v poukázkách. V případě dávek vyplácených obcemi už na to některé radnice přistoupily. "Ze začátku proti tomu lidi strašně protestovali, dnes už jim to nevadí," říká ze zkušenosti Daniel Volák, starosta Litvínova. Zhruba pětině už nestojí za to pro poukázky chodit.

Díky změně zákoníku práce bude také těžší brát podporu a zároveň pracovat načerno.

"Hodně lidí zneužívá možnost přivýdělku v nezaměstnanosti nebo obtížnost dokázat datum nástupu do práce a dělají načerno," upozorňuje Oldřich Malý, ředitel Úřadu práce v Mostě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video